Minilex - Lakipuhelin

Hallintoasioiden oikeudenkäyntiä täsmennetään tulevaisuudessa

Hallitus antoi 5.4.2018 eduskunnalle esityksen, jonka mukaan hallintolain yleisiä menettelysäännöksiä tullaan kehittämään siten, että ne nykyistä paremmin vastaavat oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin vaatimuksia. Lisäksi esityksessä esiteltiin uusi laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa, jonka tarkoituksena on korvata hallintolainkäyttölaki. Hallintoasia on esimerkiksi viranomaisen päätöstä koskevan valituksen tuomioistuinkäsittely. Hallinto-oikeuksissa käsitellään esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoa, veroja, ulkomaalaisia, rakentamista, ympäristöä, liikennettä ja viestintää koskevia asioita.

Uudistuksen tavoitteena on tehostaa hallintotuomioistuinten toimintaa ja selkeyttää prosessijohtoa täsmällisempien menettelysäännöksien avulla. Lisäksi uudistuksella pyritään siihen, että hallintotuomioistuinten asiakkaat olisivat paremmin tietoisia oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan prosessissa. Vaikka uudistuksessa otetaan huomioon kaikki uudistustarpeet, ei uusi laki kuitenkaan muuttaisi hallintolainkäytön keskeisiä periaatteita.

Uudessa laissa säädettäisiin esimerkiksi mahdollisuudesta suulliseen valmisteluun ja tarkastuksen tekemiseen, siinä korostettaisiin hallintoviranomaisen velvollisuuksia asian selvittämisessä, sekä säädettäisiin uuden lisäselvityksen toimittamisen määräajasta.

Valituslupamenettely

Suurin muutos voimassaolevaan hallintoasioiden sääntelyyn kohdistuisi valitusasioihin. Hallitus esitti, että hallintoasioissa siirryttäisiin kaikissa tapauksissa valituslupamenettelyyn valitettaessa hallinto-oikeudesta Korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Nykyään valituslupajärjestelmän piiriin on kuulunut vain noin puolet Korkeimmassa hallinto-oikeudessa käsiteltävistä asioista. Muutoksen tavoitteena on lyhentää hallintotuomioistuinten käsittelyaikoja sekä kehittää Korkeimmasta hallinto-oikeudesta aito ennakkoratkaisutuomioistuin. Tämä tavoite on mainittu myös hallitusohjelmassa.

Valituslupamenettelyssä valituslupa myönnetään, jos asiassa on tarve saada ennakkopäätös tai siinä on ilmeinen virhe taikka jos on jokin muu painava syy asian uudelle käsittelylle. Korkein hallinto-oikeus tekee siis valituksen perusteella ensin ratkaisun, myönnetäänkö asialle valituslupaa, ja vasta jos kyllä, tekee oikeus tapauksessa lisäksi asiaratkaisun.

Lakiin sisällytettäisi myös yleissäännös, jonka mukaan hallintopäätöksestä saa valittaa riippumatta hallintopäätöksen tekijän organisatorisesta asemasta. Tämä yksinkertaistaisi hallintoasioiden valituskelpoisuudesta säätämistä.

[chatbot]