Minilex - Lakipuhelin

Osamaksulla ostetun tavaran arvonlisävero konkurssin tilityksessä - KKO:2008:15

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Osamaksukauppa
    Tilitys
    Arvonlisävero

Yhtiö oli ostanut osamaksukaupalla koneita, ja maksueriä oli vielä suorittamatta. Kaupan rahoittajana toimi rahoitusyhtiö. Yhtiö asetettiin konkurssiin 1.6.2004, ja rahoitusyhtiö haki koneita takaisin ulosottomiehen välityksellä. Ulosottomies sisällytti koneiden tilitysarvoihin arvonlisäveron osuuden.

Rahoitusyhtiö valitti käräjäoikeuteen ulosottomiehen päätöksestä ja vaati, että koneiden tilitysarvoiksi määrätään niiden arvonlisäverottomat arvot ja että verokanta ja veron osuus näkyvät tilityksessä. Käräjäoikeus määräsi koneiden tilitysarvoiksi arvonlisäverottomat arvot. Perusteena oli, että ostaja oli voinut vähentää arvonlisäverotilityksissään koneiden ostohintaan sisältyneen arvonlisäveron osuuden myös maksamattomista osamaksueristä jo etukäteen. Konkurssipesä ei ollut arvonlisäverovelvollinen, ja jos tilitysarvoihin lisättäisiin laskennallinen arvonlisävero, ostaja saisi perusteetonta etua.

Hovioikeus muutti käräjäoikeuden ratkaisua ja katsoi, että ostajan hyväksi ei tullut perusteetonta etua, vaikka konkurssipesä ei ollut arvonlisäverovelvollinen. Hovioikeuden mukaan takaisinotettavan esineen arvo oli tarkoitettu merkittäväksi tilityslaskelmaan arvonlisäverollisena. Se katsoi ostajan ja myyjän kannalta oikeudenmukaiseksi lopputulokseksi sen, että koneiden tilitysarvo sisältää arvonlisäveron osuuden.

Korkein oikeus oli eri mieltä hovioikeuden kanssa. Ratkaisevaa tilitysarvojen määräämisessä oli se, onko koneet saava ja ne edelleen myyvä taho arvonlisäverovelvollinen. Koska rahoitusyhtiö on arvonlisäverovelvollinen, jää sen hyväsi koneiden myynnin jälkeen vain se osuus myyntihinnasta, josta on vähennetty arvonlisäveron osuus. Sen vuoksi koneiden tilitysarvojen tuli olla arvonlisäverottomia. Lisäksi Korkein oikeus totesi, että tilityspöytäkirjaan on syytä merkitä tavaroiden arvonlisäveron osuus. Pöytäkirja on samalla myös tosite tavaran myynnistä, jolloin arvonlisäveron osuuden tulee olla kirjattuna. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa