Minilex - Lakipuhelin

Maksuton oikeudenkäynti ja oikeudenkäyntikulut - KKO:1998:112

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Oikeudenkäyntikulut
    Maksuton oikeudenkäynti

Tapauksessa nousi esille kysymys siitä oliko ilmaista oikeudenkäyntiavustusta saanut A velvollinen korvaamaan B:lle hovioikeudessa aiheutuneet oikeudenkäyntikulut.

 

Karapinar oli myynyt grillikioskin vuokraoikeuden Pokkiselle 65 000 markalla, josta Pokkinen oli maksanut 45 000 markkaa. Pokkinen oli monien perusteluiden saattelemana vaatinut muun muassa kauppahinnan alentamista. Karapinar taasen kiisti väitteen ja vaati koko kauppahintaa suoritettavaksi. Käräjäoikeus alensi kauppahinnan 45 000 markkaa, mutta hylkäsi muut Pokkisen vaatimukset. Näin ollen katsottiin, että tuomiosta huolimatta Pokkinen oli velvollinen korvaamaan valtiolle ne kustannukset, jotka valtiolle oli koitunut Karapinarin maksuttomasta oikeusavusta.

 

Hovioikeudessa Pokkinen toisti aiemmat vaateensa koskien grillikioskin vuokraoikeuden kauppaa. Hän myös vaati, ettei ollut velvollinen korvaamaan Karapinarin oikeudenkäyntikuluja valtiolle. Lisäksi Pokkinen vaati, että Karapinar maksaisi hänen hovioikeudessa syntyvät oikeudenkäyntikulunsa. Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota koskien grillikioskin kauppaa. Käräjäoikeuden määräämien korvausten osalta hovioikeus kuitenkin katsoi, että käräjäoikeudessa oli osa kanteista ratkaistu Karapinarin hyväksi ja osa Pokkisen hyväksi, mistä syystä molempien oikeudenkäyntikulut koituivat heidän omaksi vahingokseen. Koska hovioikeus muutti käräjäoikeuden tuomiota, se katsoi Karapinarin olevan velvollinen korvaamaan Pokkiselle hovioikeuden oikeudenkäyntikulut.

 

Korkeimmassa oikeudessa Karapinar vaati, ettei hänen tarvitse korvata Pokkisen hovioikeuden kuluja. Koska hovioikeus muutti ainoastaan Pokkisen korvausvelvollisuutta ei voitu katsoa, että Karapinar olisi hävinnyt asian hovioikeudessa. Tästä syystä hän ei ollut velvollinen korvaamaan Pokkisen hovioikeuden kuluja. Pokkinen taasen oli hävinnyt Karapinarille korkeimmassa oikeudessa ja näin ollen oli velvoitettu maksamaan Karapinarin korkeimmassa oikeudessa syntyneet kulut.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa