Minilex - Lakipuhelin

Vuokraaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokraaminen tarkoittaa sitä, että jotain määritetään vuokrauksen kohteeksi. Vuokrauksen kohteena voi olla esimerkiksi kiinteistö tai jokin irtain esine, jota voidaan esimerkiksi käyttää elinkeinotoiminnassa. Vuokraaminen voidaan tehdä joko määräaikaiseksi tai toistaiseksi voimassa olevaksi.

Kiinteistön vuokraaminen alkaa yleensä vuokrasopimuksen tekemisellä vuokranantajan ja vuokralaisen välillä. Vuokrasopimus on käytännössä hyvin sopimuksenvarainen eli hyvin pitkälle osapuolet voivat sopia vuokraukseen liittyvistä asioista ja ehdoista. Muun muassa vuokranantaja ja vuokralainen voivat sopia vuokran määrästä sekä vuokrauksen kestosta. Tulee kuitenkin muistaa se, että vuokrasopimus on sitova sopimus, jonka mukaan menetellään. Näin ollen kannattaa luoda mahdollisimman hyvä sopimus, joka kunnioittaa molempia osapuolia. Sinun kannattaakin kääntyä vuokrasopimuksen tekemisestä lakimiestemme puoleen. He auttavat Sinua mielellään.

Vuokrasopimuksessa tärkeimmät asiat ovat itse asunto, asunnon kunto ja vuokra. Kun asunnon kunto on määritelty vuokrasopimukseen, on helpompi jälkikäteen tarkistaa, millaisessa kunnossa asunto luovutetaan takaisin. Myöskin tärkeänä seikkana voidaan pitää sitä, että vuokrasopimus tulee tehdä kirjallisesti. Kirjallisesti tehty vuokrasopimus on todistelun kannalta helpompaa ja voidaan välttyä ikäviltä riidoilta tulevaisuudessa. Suullinenkin vuokrasopimus on sitova, mutta se voidaan tehdä vain toistaiseksi voimassa olevaksi.

On olemassa muutamia vuokraukseen liittyviä ehtoja, jotka tulevat suoraan laista. Muun muassa vuokralainen ja vuokranantaja eivät voi sopia sellaisista asioista, jotka poikkeavat lainmukaisista oikeuksista, jotka kuuluvat vuokralaiselle.

Vuokralaisen on huomioitava se seikka, että hänen tulee tarkistaa se, onko vuokranantajalla oikeus vuokrata kyseinen asunto. Mikäli vuokrasopimuksen astuessa voimaan, havaitaan, ettei vuokranantaja ole velvollinen vuokraamaan kyseistä kohdetta, ei vuokralainen saa käytännössä minkäänlaista suojaa vuokraukselleen. Näin ollen vuokrasopimuksesta tulee pätemätön.

Vuokraamisen yhteydessä kannattaa sopia vuokravakuudesta. Vuokravakuus on otettu yleensä vuokrasopimukseen ehdon muodossa. Ehto edellyttää toista osapuolta antamaan vakuuden ja siihen otetaan myös edellytykset, jolla vakuuden saa takaisin sopimuksen päättyessä. Vuokravakuus antaa turvaa vuokranantajalle tilanteissa, joissa vuokralainen ei ole menetellyt tarvittavalla tavalla. Eli, mikäli esimerkiksi vuokralainen on menetellyt tavalla, joka vahingoittaa vuokrattavaa kohdetta, saa vuokranantaja pitää vakuuden ja esimerkiksi korjaa aiheutuneet vahingot vuokravakuudella. Asunnon vuokravakuus saa olla enintään vuokran suuruus kolmelta kuukaudelta.

Asunnon vuokraaminen ja vuokrasuhde voi päättyä sopimuksen irtisanomisen perusteella tai vuokrasopimus puretaan muuten. Asunnon vuokrasuhde voi myös päättyä, kun määräaikainen sopimus loppuu tiettyyn sovittuun päivämäärään. Toistaiseksi voimassa oleva sopimus voidaan irtisanoa. Sen voi sanoa irti joko vuokralainen tai vuokranantaja. Irtisanomisajan pituus määräytyy sen mukaan, kumpi osapuolista sanoo sopimuksen irti. Vuokranantajan irtisanoessa vaikuttaa irtisanomisaikaan vuokrasuhteen kesto. Mikäli vuokrasuhde on kestänyt alle vuoden, irtisanomisaika on yksi kuukausi. Mikäli vuokrasuhde on kestänyt yli vuoden, irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Vuokralaisen irtisanoessa irtisanomisaika on yksi kuukausi.

Vuokranantaja voi muun muassa silloin, kun vuokralainen ei maksa vuokraa purkaa vuokrasopimuksen. Kyseeseen tulee tilanne, jossa vuokra on jätetty usealta kuukaudelta maksamatta. Tällöin vuokranantajan ei tarvitse pääsäännön mukaan antaa minkäänlaista varoitusta. On olemassa muitakin syitä, minkä perusteella vuokranantaja voi purkaa vuokrasopimuksen. Esimerkkinä tällaisesta tilanteesta voidaan mainita tilanne, jossa vuokralainen häiritsee naapureita. Tällöin tosin tarvitsee antaa varoitus etukäteen vuokralaiselle. Varoituksen antaminen on eräänlainen keino saada vuokralainen muuttamaan käsitystään ja olemustaan vuokralaisena. Mikäli siis vuokralainen muuttaa käyttäytymistään varoituksen johdosta, vuokrasopimusta ei voida purkaa.

Jälleenvuokraus on tilanne, jossa vuokralainen vuokraa asuntoa edelleen toiselle. Tämänlainen on mahdollista vain silloin, jos vuokranantaja on antanut suostumuksensa.

Muitakin asioita tai esineitä voidaan vuokrata, kuin asuntoja. Asunnon vuokraaminen on aika yleinen vuokrauksen muoto Suomessa. 

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Vuokravakuus kannattaa huomioida vuokrasopimusta tehdessä.

- Vuokrasopimus kannattaa tehdä yksityiskohtaiseksi sopimukseksi. 

Varoitukset

- Vuokraukseen liittyvät sopimukset kannattaa aina tehdä kirjallisesti, jotta todistelu on tulevaisuudessa helpompaa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]