» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Tämä artikkeli koskee asunnon tai huoneen/huoneiston vuokralle antamista. Yksityishenkilö voi antaa omistamansa asuinrakennuksen tai asuinhuoneiston vuokraksi solmimalla vuokrasopimuksen vuokralaisen kanssa. Sopimuksen solmimisella vuokranantajan ja vuokralaisen välille syntyy vuokrasuhde. Vuokrasuhteen sisällölle on asetettu lainsäädännössä joitakin vaatimuksia. Vuokrasuhteessa on sopimuksen molemmilla osapuolilla oikeuksia ja velvollisuuksia toisiaan kohtaan.
Vuokrasopimus on syytä tehdä kirjallisesti ja siihen tulee ottaa keskeiset vuokrasuhteen ehdot. Vuokrasopimus voi olla toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen. Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus jatkuu, kunnes vuokranantaja tai vuokralainen irtisanoo sen irtisanomisajan kuluttua. Irtisanomiselle vaaditaan jokin hyväksyttävä syy, eli aivan perusteetta sitä ei voi tehdä. Määräaikainen sopimus päättyy sovittuna päivämääränä. Se voidaan irtisanoa vain poikkeustilanteissa.
Vuokrasopimukseen yleensä kirjataan vuokranantajan ja vuokralaisen tiedot sekä tarpeelliset tiedot vuokrattavasta asunnosta tai huoneistosta. Vuokralaisen kanssa on hyvä päästä yhteisymmärrykseen esimerkiksi asunnon kunnosta ja muista asunnon käyttöön liittyvistä asioista.
Lisäksi vuokrasopimukseen kirjataan ainakin vuokrasuhteen kesto, vuokran määrä ja vuokran maksun eräpäivä. Jos vuokran määrää tullaan tulevaisuudessa mahdollisesti korottamaan, korottamisen perusteet kirjataan vuokrasopimukseen. Lisäksi tulee sopia muista maksuista, esimerkiksi vesi- ja sähkömaksuista sekä vuokralaisen tarvitsemista vakuutuksista, kuten kotivakuutuksesta.
Vuokranantaja voi sopimuksessa vaatia myös kohtuullisen vakuuden asettamista mahdollisten maksujen laiminlyöntien tai vahinkojen varalle. Tätä kutsutaan vuokravakuudeksi tai takuuvuokraksi. Se tarkoittaa yleensä muutaman kuukauden etukäteistä vuokranmaksua. Yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaa vakuutta ei voi vaatia.
Vuokralaisen velvollisuuksiin kuuluu hoitaa asuntoa huolellisesti ja säilyttää sen kunto sellaisena, kun se alun perin oli. Vuokralainen ei saa tehdä omatoimisia muutoksia asuntoon ilman vuokranantajan lupaa. Vuokralaisen on korvattava aiheuttamansa vahinko. Tavanomaista, normaaliin elämään kuuluvaa asunnon kulumista ei kuitenkaan voida vaatia korvattavaksi.
Vuokrasopimuksen laatimisessa ja muissa vuokrasuhteen kysymyksissä on syytä noudattaa erityistä huolellisuutta. Näin voidaan välttää monia ongelmia vuokrasuhteessa. Vuokrasuhteeseen liittyvissä epäselvyyksissä kannattaa ottaa yhteyttä lakimieheen.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa