Minilex - Lakipuhelin

Velkojien päätöksentekotavat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Velkojat käyttävät konkurssipesässä päätösvaltaansa velkojainkokouksessa. Velkojainkokouksen ei tarvitse tapahtua siten, että velkojat ovat fyysisesti kokouksessa läsnä, vaan kokous voidaan järjestää myös etäkokouksena. Tällöin osanottajat voivat olla yhteydessä toisiinsa esimerkiksi puhelinta tai videoyhteyttä käyttäen.

Pesänhoitajan tehtävänä on kutsua velkojainkokous koolle. Ensimmäiselle velkojainkokoukselle on laissa säädetty aikarajat, johon mennessä kokous on viimeistään pidettävä. Konkursslain mukaan ensimmäinen velkojainkokous on pidettävä kahden kuukauden kuluessa pesäluettelon valmistumisesta ja viimeistään kuuden kuukauden kuluessa konkurssin alkamisesta. Tästä voidaan poiketa, jos kokouksen pitäminen on erityisestä syystä tarpeetonta. Ensimmäisen kokouksen jälkeen velkojainkokous on pidettävä aina tarpeen vaatiessa.

Pesänhoitaja ei ole kuitenkaan ainut, jolla on oikeus kutsua velkojainkokous koolle. Myös velkojatoimikunnalla ja velkojilla, jotka edustavat tiettyä osuutta valvotuista konkurssisaatavista, on oikeus vaatia velkojainkokousta koolle. Lisäksi tuomioistuin voi velvoittaa pesänhoitajaa velkojainkokouksen koollekutsumiseen. Velallisella ei kuitenkaan tätä oikeutta ole.

Tietyin edellytyksin velkojien päätösvallan käyttö on mahdollista myös ilman velkojainkokouksen koolle kutsumista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa