Minilex - Lakipuhelin

Työaikasuojelurikos vahingoittaa työntekijän etua

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajalla on velvollisuus pitää kirjanpitoa työajasta. Kirjanpidon pohjalta maksetaan palkkaa ja nähdään kertyneet vuosilomat ja niistä maksettavat korvaukset. Tätä velvollisuutta tulee työnantajan tai hänen edustajansa rikosoikeudellisen rangaistuksen uhalla noudattaa, tapahtui laiminlyönti sitten tahallisesti, tai törkeästä huolimattomuudesta.

Teon pitää tapahtua työntekijän vahingoksi. Laiminlyöntiin rinnastetaan kirjanpidon muuttaminen, hävittäminen ja väärä kirjanpito. Kirjanpidon kätkeminenkin on kiellettyä, samoin sen tekeminen lukukelvottomaksi. Lisäksi muunlainen työaikalainsäädännön vastainen, rangaistava toiminta luetaan rikokseksi, jos työsuojeluviranomainen on aiemmin kieltänyt toiminnan tai muuten määrännyt siitä. Käytännössä työnantajalla on intressi tehdä merkintöjä omaksi hyväkseen, joka näkyy työntekijän heikentyneenä asemana. Tällöin teko on työntekijän vahingoksi tehty.

Törkeää huolimattomuutta arvioidaan työnantajan panoksena kirjanpidon tekemiseksi. Mikäli kirjanpitäminen on järjestetty huolimattomasti, jolloin merkinnät ovat jääneet kokonaan, tai melkein tekemättä, voidaan teko katsoa törkeäksi huolimattomuudeksi.

Työaikasuojelurikoksesta työnantaja tai hänen edustajansa tuomitaan sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa