Minilex - Lakipuhelin

Tietoverkkorikosvälineen hallussapito on rangaistavaa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joka aiheuttaakseen haittaa tai vahinkoa tietojenkäsittelylle tai tieto- tai viestintäjärjestelmän toiminnalle tai turvallisuudelle pitää hallussaan välineitä, joilla kyseinen tietoverkkorikos voidaan tehdä, syyllistyy tietoverkkorikosvälineen hallussapitoon. Tällaisia rikosvälineitä ovat sellaiset laitteet tai tietokoneohjelmat tai ohjelmakäskyjen sarjat, jotka on suunniteltu tai muunnettu vaarantamaan tai vahingoittamaan tietojenkäsittelyä tai tieto- tai viestintäjärjestelmän toimintaa tai murtamaan tai purkamaan sähköisen viestinnän teknisen suojauksen tai tietojärjestelmän suojauksen. Samoin tietoverkkorikosvälineeksi katsotaan tietojärjestelmän toiselle kuuluvat salasanat, pääsykoodit ja muut vastaavat tiedot.

Välineen hallussapito ei välttämättä edellytä välitöntä fyysistä hallintaa, vaan tunnusmerkistö voi täyttyä jo sillä, että väline tai ohjelma on selvästi henkilön käytettävissä ja määräysvallassa, vaikka se fyysisesti sijaitsisikin aivan muualla. Säännös koskee siten esimerkiksi tilannetta, jossa tietoverkkorikollinen säilyttää tietoverkkorikosvälineeksi katsottavia ohjelmia kenenkään tietämättä esimerkiksi virastojen ja yritysten keskustietokoneiden ja palvelimien muistialueella.

Kun sinänsä rangaistava esineen hallussapito liittyy jonkin sitä vakavamman rikoksen tekemiseen, ei yleensä lueta syyksi erillistä hallussapitoa. Tämän periaatteen mukaan tietoverkkorikosvälineen hallussapitoa ei yleensä pidetä eri rikoksena, jos hallussapitäjä on välinettä käyttäessään syyllistynyt joko tekijänä tai osallisena johonkin muuhun ankarammin rangaistavaan rikokseen.

Rangaistuksena tietoverkkorikosvälineen hallussapidosta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa