Minilex - Lakipuhelin

Rikoslaki ja tuhopoltto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuhopoltolla tarkoitetaan tahallisesti sytytettyä tulipaloa. Tällaisessa teossa voi olla kyse tuhotyöstä. Tuhotyö on yleisvaarallinen rikos, josta säädetään Suomen rikoslaissa.

Lain mukaan tuhotyöhön syyllistyy se, joka sytyttää tulipalon siten, että teko on omiaan aiheuttamaan yleistä hengen tai terveyden vaaraa tai siten, että teosta seuraa yleistä erittäin huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa. Tällaisen tulipalon sytyttämisen lisäksi tuhotyö on kyseessä silloin, kun tekijä räjäyttää jotakin tai saa aikaan vedentulvan tai muunlaisen mullistuksen luonnontilassa. Myös räjäyttämisen tai luonnontilan mullistamisen aiheuttamisen on oltava omiaan aiheuttamaan hengen, terveyden tai huomattavan taloudellisen vahingon vaaraa, jotta kyseessä olisi rangaistava tuhotyö. Lisäksi tuhotyöstä tuomitaan se, joka tuhoaa tai vahingoittaa omaisuutta, ja näin ollen aiheuttaa vakavaa vaaraa yhteiskunnan tärkeälle toiminnolle.

Tulipalon sytyttämisen osalta teon rangaistavuus edellyttää yleisen vaaran aiheuttamista. Yleisellä vaaralla tarkoitetaan sitä, että vaara kohdistuu lukumäärältään määrittelemättömään ihmisjoukkoon. Tulipalon sytyttämisessä tällaista vaaraa aiheutuukin helposti, sillä tulipalo voi lähteä leviämään, jolloin palo on omiaan aiheuttamaan vaaraa useille henkilöille. Huomattavaa on se, että sytytetystä tulipalosta voidaan rangaista jo sillä perusteella, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan vaaraa. Näin ollen konkreettista vaaran aiheuttamista ei edellytetä.

Se, joka syyllistyy tuhotyöhön, voidaan tuomita vankeusrangaistukseen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi. Myös tuhotyön yrityksestä rangaistaan. Mikäli tuhotyöteolla aiheutetaan vakavaa hengen tai terveyden vaaraa suurelle ihmisryhmälle, voi kyseessä olla erikseen laissa säädetty törkeä tekomuoto. Törkeästä tuhotyöstä voidaan rangaista esimerkiksi tilanteessa, jossa tulipalo sytytetään sellaisessa asuinrakennuksessa, jossa asuu useita ihmisiä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]