Minilex - Lakipuhelin

Sisäpiiritiedon väärinkäyttö on rikos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Sisäpiiritiedon väärinkäyttö kuuluu arvopaperimarkkinarikoksiin. Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta käyttää julkisen tai monenkeskisen kaupankäynnin kohteena olevaan arvopaperiin liittyvää sisäpiirintietoa hyväksi luovuttamalla tai hankkimalla sellaisen arvopaperin omaan tai toisen lukuun tai neuvomalla suoraan tai välillisesti toista sellaista arvopaperia koskevassa kaupassa on tuomittava sisäpiirintiedon väärinkäytöstä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Tuomitsemisen edellytys on siis hyötymistarkoitus sekä tahallisuus tai törkeä huolimattomuus. Rikokseen syyllistyy sekä se, joka väärinkäyttää sisäpiiritietoa julkisessa kaupankäynnissä sekä monenkeskisessä kaupankäynnissä. Monenkeskistä kaupankäyntiä järjestää arvopaperipörssi, optioyhteisö tai muu arvopaperinvälittäjä kuin rahastoyhtiö.

Sisäpiiritiedon väärinkäytöstä voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Myös kyseisen rikoksen yritys tahallisena on rangaistava teko.

Sisäpiirintiedon väärinkäyttö ei kuitenkaan tule kyseeseen, kun julkisessa arvopaperikaupassa ostetaan liikkeellelaskijan omia osakkeita, jos markkinoiden väärinkäyttödirektiivi ja sen alaiset asetukset sallivat oston. Saman direktiivin nojalla tehdyt sijoituspalveluyrityksen tai luottolaitoksen arvopaperien hinnan vakauttamistoimet eivät ole rikoksen tarkoittamia arvopaperikauppoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa