Minilex - Lakipuhelin

Polkupyörälläkin voi syyllistyä liikennerikkomukseen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Polkupyörä on yleisesti moottoriton ajoneuvo, joka on varustettu polkimin tai sitten käsikammin. Se on pääsääntöisesti kaksipyöräinen ja yhden tai useamman henkilön tai tavaran kuljettamiseen valmistettu.

Polkupyöränä pidetään myös sellaista enintään 250 W:n tehoista sähkömoottorilla varustettua ajoneuvoa, jonka moottori toimii vain poljettaessa ja kytkeytyy toiminnasta pois viimeistään, kun ajoneuvon nopeus saavuttaa 25 kilometriä tunnissa.

Polkupyörän kuljettamiseen ei vaadita ajokorttia, mutta liikennesäännöt on tästä huolimatta tärkeää tuntea. Polkupyörälläkin voi syyllistyä liikennerikoksiin, erityisesti liikenteen vaarantamiseen, mikäli liikennesääntöjä ei noudateta. Liikenneturvallisuuden vaarantamiseen voi syyllistyä kuka tahansa tienkäyttäjä, joka toimii vastoin tieliikenne- tai ajoneuvolakia tai niiden nojalla annettuja sääntöjä tai määräyksiä siten, että teko tai laiminlyönti on omiaan vaarantamaan toisen turvallisuuden. Polkupyöräilijä ei voi kuitenkaan syyllistyä törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen eikä liikennepakoon, koska nämä säännökset koskevat moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa tai vesi-, raide- tai ilmaliikennettä. Polkupyöräilijä voi syyllistyä kuitenkin liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla, mikäli aiheuttaa tällä vaaraa toisen turvallisuudelle.

Polkupyöräilijä voi syyllistyä myös liikennerikkomukseen, mikäli hän rikkoo jollain muulla kuin edellä kuvatuilla tieliikennelain 8 luvussa kerrotuilla tavoilla tieliikennelakia tai sen nojalla annettuja määräyksiä. Liikennerikkomuksesta tuomitaan sakko tai rikesakko.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa