Minilex - Lakipuhelin

Liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Monikaan polkupyörän kuljettaja ei tule ajatelleeksi, että polkupyörällä ajaminen päihtyneenä on rikos siinä missä muunkin ajoneuvon kuljettaminen juopuneena. Polkupyörä on myös ajoneuvo, jonka kuljettajan tulee tuntea liikennesäännöt sekä ottaa vastuuta liikennekäyttäytymisestään.

Arkikielessä puhutaan tankojuoppoudesta, kun tarkoitetaan henkilön syyllistyvän liikennejuopumukseen moottorittomalla ajoneuvolla. Yleisin moottoriton ajoneuvo on juuri polkupyörä. Moottorittoman ajoneuvon kuljettaja voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi, jos hän kuljettaa tällaista ajoneuvoa alkoholin tai muun huumaavan aineen vaikutuksen alaisena ja siten aiheuttaa tienkäyttäjänä vaaraa toisen turvallisuudelle. Huumaavalla aineella tarkoitetaan paitsi huumeita myös suorituskykyä alentavia lääkkeitä.

Tankojuoppoudesta ei kuitenkaan voida sakottaa tai tuomita, mikäli konkreettista vaaraa ei toiselle tienkäyttäjälle aiheudu. Jos kuitenkin pyöräilee alkoholin vaikutuksen alaisena esimerkiksi suojatiellä tai jalkakäytävällä jalankulkijan päälle, täyttyvät kyseisen rikoksen tunnusmerkit, ja pyöräilijää voidaan sakottaa liikennejuopumuksesta moottorittomalla ajoneuvolla. Rangaistavuus edellyttää myös, että henkilö liikkuu tiellä tienkäyttäjänä, eli esimerkiksi ajamisesta juopuneena polkupyörällä yksityisellä piha-alueella ei lainkohdan perusteella rangaista. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa