Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön kirjanpito

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kirjanpidosta säädetään ensisijaisesti kirjanpitolaissa. Kirjanpidon tarkoituksena on laskea toiminnan tulos, pitää yhtiön ja sen omistajien varat erillään sekä antaa tietoa yrityksen toiminnasta. Kirjanpidolla on myös tärkeä tehtävä verotuksen kannalta, sillä yritysten verotus perustuu niiden kirjanpitoon. Kirjanpidon perusteella määritetään sekä arvonlisäverotus että tuloverotus.

Osakeyhtiö on toiminnastaan aina kirjanpitovelvollinen riippumatta sen toiminnan luonteesta tai laajuudesta, eli sen tulee merkitä kirjanpitoonsa liiketapahtumina menot, tulot, rahoitustapahtumat sekä niiden oikaisu- ja siirtoerät. Osakeyhtiön osakkaat ovat kirjanpitovelvollisia myös ennen yhtiön kaupparekisteriin merkitsemistä edeltävästä toiminnasta. Lisäksi osakeyhtiön konkurssipesä on kirjanpitovelvollinen, jos se jatkaa osakeyhtiön harjoittamaa toimintaa.

Yrityksen kirjanpidon tarkoituksena on siis kuvata tilikauden aikaisia liiketapahtumia. Tilikausi on normaalisti 12 kuukautta. Poikkeuksellisesti esimerkiksi toimintaa aloitettaessa, lopetettaessa tai tilikauden loppumisajankohtaa muutettaessa tilikausi voi olla tätä pidempi tai lyhyempi, kuitenkin enintään 18 kuukautta. Useimmilla yrityksillä tilikausi on kalenterivuosi. Tämä on monesti yksinkertaisinta sen takia, että tällöin tilikausi ja verovuosi päättyvät samaan aikaan.

Osakeyhtiön on pidettävä kahdenkertaista kirjanpitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen liiketapahtuma kirjataan vähintään kahdelle kirjanpitotilille, toisen tilin debit-puolelle ja toisen tilin credit-puolelle. Kirjausten tulee perustua tositteisiin, jotka ovat päivättyjä ja numeroituja. Liiketapahtumat tulee kirjata sekä aika- että asiajärjestyksessä. Menot ja tulot voidaan kirjata joko suorite- tai maksuperusteella

Kirjanpito muodostaa perustan tilinpäätöksen laatimiselle. Tilinpäätökseen kuuluvat vähintään tase, tuloslaskelma ja niiden liitetiedot.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]