Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön purkaminen kirjanpidossa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiöota ei voi lain mukaan vapaamuotoisesti lopettaa. Tämä tarkoittaa sitä, että käytännössä sen voi purkaa selvitys- tai konkurssimenettelyllä tai sulautumisen tai jakautumisen kautta. Käytännössä selvitys- ja konkurssimenettelyllä tarkoitetaan sitä, että yhtiön toiminta ei ole enää kannattavaa vaan velkoja on suhteessa enemmän kuin varoja. Sulautuminen tai jakautuminen taas tarkoittaa liittymistä johonkin toiseen yritykseen, jolloin kyseessä oleva itsenäinen yritys katoaa. Ylipäänsä osakeyhtiön toiminnasta säädetään osakeyhtiölaissa.

Yrityksen lopettaminen näkyy myös väistämättä kirjanpidossa, koska kaikki rahaliikenne tulee näkyä siellä. Suurin merkitys kirjanpidolla on purettavan osakeyhtiön tuloksen ja käyvän arvon määrittämisen kannalta. Tilinpäätöksessä on tarkoituksena varautua vastaisiin menoihin ja menetyksiin, joita purkamisen yhteydessä eliminoidaan tilinpäätöksessä. Myös sulautumisvaiheessa kaikki yhtiön varat ja velat siirtyvät osakeyhtiön omasta kirjanpidosta vastaanottavan yhtiön kirjanpitoon, jolloin ne pitää ns. lopettaa omassa kirjanpidossa.

Käytännössä siis kirjanpidollisesti yhtiön jako-osana saamaa purkuvoittoa tai –tappiota ei voida enää kohdistaa erillisille omaisuuserille, vaan omaisuuserät kirjataan käypiin arvoihinsa vastaanottavassa yhtiössä, koska ne tulee erillisille omaisuuserille. Se tarkoittaa sitä, että purkuvoitto tai –tappio tulee käsitellä erikseen erillisenä tase-eränä. Kirjanpidon ensisijaisena tavoitteena onkin pitää yllä yrityksen taloudellista informaatiota. Lopettamistilanteessa kirjanpidossa tulee siis tehdä toimia, joilla yrityksen kirjanpidossa olevat arvot loppuvat. Mikäli asiaan liittyen heräsi kysymyksiä, voitte ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa