Minilex - Lakipuhelin

Mitä tarkoittaa katesopimus?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Katesopimus voi tulla kyseeseen, kun toinen osapuoli on vetäytynyt alkuperäisestä sopimuksesta. Osapuolet eivät siis tee luontoissuorituksiaan eli suorituksia, joista on alun perin sovittu, ja tarkasteltavaksi tällöin jää kysymys vahingonkorvauksesta. Katesopimus toimii apuvälineenä vahingonkorvauksen mitoituksessa.

Kun suoritus jää saamatta, siitä aiheutuva välitön vahinko on mahdollista hyvittää hinnanerokorvauksella. Lähtökohtana hinnanerokorvauksen laskemisessa on katesopimus, jolla velkoja on hankkinut vastaavan suorituksen ulkopuoliselta tai jolla hän on myynyt oman suorituksensa. Sopimuksesta perääntyneen osapuolen korvattavaksi jää siten se osuus eli hintaero, jonka toinen osapuoli on hävinnyt tehdessään vastaavan sopimuksen uuden sopijakumppanin kanssa suhteessa alkuperäiseen sopimukseen. On myös mahdollista arvioida hinnanero ilman tosiasiallista katesopimusta, jolloin katesopimuksen arvo arvioidaan vallitsevan markkinatilanteen perusteella.

Katesopimuksella on olennainen merkitys myös vahingon rajoittamisessa. Osapuolen on pääsääntöisesti pyrittävä hankkimaan korvaava suoritus, mikäli on vaaraa tulon menetyksistä. Katesopimuksella pyritään siis minimoimaan aiheutuvaa vahinkoa. Katesopimus tulee lähtökohtaisesti tehdä mahdollisimman kannattavasti, mihin sisältyy sen tekeminen niin sanotusti suotuisana ajankohtana.

Mahdollista on, että vetäytyvä osapuoli ei joudu suorittamaan lainkaan vahingonkorvausta, jos katesopimuksen ja alkuperäisen sopimuksen väliin ei jää hintaeroa tai jos katesopimus on taloudellisesti tuottoisampi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa