Minilex - Lakipuhelin

Mitä kuljettaja voi tehdä häiriötä aiheuttavan matkustajan kanssa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Joukkoliikenteessä kuljettajalla on oikeus poistaa kulkuneuvosta sellainen häiriötä aiheuttava matkustaja, joka kielloista huolimatta on jatkanut häiriön aiheuttamista. Kuljettaja tai muu liikennehenkilökunnan henkilö (esimerkiksi konduktööri, rahastaja tai tarkastaja) voi poistaa häiriötä aiheuttavan matkustajan heti annetun varoituksen laiminlyömisen jälkeen.

Mikäli matkustajaa ei kuitenkaan voida heti poistaa kulkuneuvosta, kuljettajalla on oikeus ottaa hänet kiinni siihen asti, että poistaminen on mahdollista. Kuljettaja voi pyytää myös toiselta matkustajalta apua epäjärjestystä aiheuttavan matkustajan poistamiseksi tai kiinniottamiseksi, jos se on tarpeen. Poikkeuksena laissa on kuitenkin mainittu, ettei tällaista häiriötä aiheuttanutta henkilöä saa poistaa, mikäli siitä aiheutuisi hänen terveydelleen vaaraa.

Kuljettajalla ja muilla liikennehenkilökunnan henkilöillä on oikeus myös ottaa häiriötä aiheuttavalta matkustajalta pois hänen nauttimansa päihdyttävä aine, joka on avatussa tai avoimessa astiassa. Tämä edellyttää, että matkustaja kiellosta huolimatta jatkaa aineen nauttimista kulkuneuvossa. Lisäksi päihdyttävä aine tulee hävittää todisteellisesti, mikä tarkoittaa, että hävittämisen tulee tapahtua todistajan läsnä ollessa, ja hävittämisestä on laadittava asiakirja, johon on merkittävä hävittämisen aika ja paikka sekä hävittämisen suorittanut henkilö ja läsnä ollut todistaja. Asiakirjasta on lisäksi annettava kappale asianosaiselle eli henkilölle, jonka nauttima juoma on hävitetty.

Kuljettajan sekä kuljettajaa auttavan matkustajan voimavarojen käytön tulee olla oikeassa suhteessa matkustajan käyttäytymiseen nähden. Voimakeinoja ei saa liioitella, vaan niiden tulee olla puolustettavia. Kuljettajalla on oikeus saada kaikkiin edellä mainittuihin toimenpiteisiin virka-apua poliisilta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa