Minilex - Lakipuhelin

Kuntalaisen yleinen vaalikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luottamustehtävään valittavan henkilön on täytettävä kaikki yleisen vaalikelpoisuuden edellytykset. Vaalikelpoinen kunnan luottamustoimeen on henkilö, jonka kotikunta kyseinen kunta on, jolla on jossakin kunnassa äänioikeus kunnallisvaaleissa sinä vuonna, jona valtuutetut valitaan tai vaali muuhun luottamustoimeen toimitetaan ja joka ei ole holhouksen alainen.

Ensimmäinen edellytys on siis, että se kunta, jossa henkilö on ehdolla, on myös hänen kotikuntansa. Kotikuntalaissa määritellään täsmällisesti, mikä on henkilön kotikunta, mutta pääsääntöisesti henkilön kotikunta on se kunta, jonka alueella hän asuu. Toiseksi edellytetään äänioikeutta kunnallisvaaleissa samana vuonna kuin luottamushenkilöt valitaan. Käytännössä äänioikeuden edellytys on siis 18 vuoden ikä. Ehdokkaaksi voi kuitenkin asettua myös 17-vuotias, sillä riittää, että henkilö täyttää 18 vuotta viimeistään vaalipäivänä. Myös ulkomaalaisella voi olla kunnallinen äänioikeus. Ulkomaalaisia äänioikeutettuja ovat esimerkiksi Euroopan unionin jäsenmaiden kansalaiset, jotka siis saavat äänestää ja asettua ehdolle kunnallisvaaleissa. Kolmas yleisen vaalikelpoisuuden edellytys on, ettei henkilö ole holhouksen alaisuudessa.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »


Selvitä asiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Kunnallisvaaliehdokkaaksi ei voida pakottaa ketään. Ehdokkaaksi asettuminen edellyttää siis ehdokkaan suostumusta. Suostumus ehdokkaaksi on annettava kirjallisesti. Vaalien ehdokkuus ja valtuutettuna toimiminen eivät siis kuulu esimerkiksi kansalaisvelvollisuuksiin. Muut luottamustoimet puolestaan ovat kansalaisvelvollisuuksia, joihin suostumista ei edellytetä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa