Minilex - Lakipuhelin

Korvausmäärä alaikäisen aiheuttamissa vahingoissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos vahingon aiheuttaja oli alaikäinen vahingon aiheuttaessaan, tuomioistuin yleensä pitää oikeudenmukaisena sovitella vahingonkorvausmäärää, eli alentaa sitä tavanomaisesti tuomittavasta määrästä. Tämä tarkoittaa että poiketaan täyden korvauksen periaatteesta, jonka mukaan vahingot on pääsääntöisesti korvattava täysimääräisesti.

Kun arvioidaan alaikäisen vastuulle langetettavan vahingonkorvausvastuun suuruutta, otetaan huomioon vahingon aiheuttajan ikä ja kehitystaso, teon laatu, kummankin osapuolen varallisuusolot sekä muut olosuhteet. Näillä perusteilla tuomioistuin määrää alaikäisen maksettavaksi sen määrän, minkä se katsoo kohtuulliseksi. Korvausmäärän päättäminen on siis aina tapauskohtaista.

Vaikka korvausmäärän sovittelu on alaikäisen vahingon aiheuttajan kohdalla tavallista, sovittelu ei ole täysin poikkeukseton sääntö vaan joskus hän voi joutua korvaamaan vahingon täysimääräisesti. Korvausmäärän on aina oltava tapauksen kokonaisarvion perusteella kohtuullinen, joten sovittelu saattaa estyä jos korvausasiaan liittyy sellaisia seikkoja, jotka puhuvat vahvasti sovittelua vastaan. Esimerkiksi jos vahingonteko oli erityisen suunnitelmallista ja törkeää, saatetaan täyttä korvausvastuuta pitää oikeudenmukaisena huolimatta vahingon aiheuttajan nuoresta iästä.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa