Minilex - Lakipuhelin

Korvausmäärä yhteisvastuutilanteissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Jos samasta vahingosta on vastuussa yksi tai useampi taho yhdessä, tuomioistuimen on jaettava korvausvastuu heidän välillään. Korvausmäärää ei useinkaan jaeta tasan vahingon aiheuttajien kesken, vaan tuomioistuimen on erikseen määritettävä jokaiselle vahingon aiheuttajalle kohtuullinen osuus korvausmäärästä. Vahingon kärsijällä on siis oikeus saada korvauksensa kokonaisena, mutta vahingon aiheuttajien kesken korvausvastuu on palasteltu.

Lain mukaan vahingonkorvauksen määrä on jaettava korvausvelvollisten kesken sen mukaan, kuin katsotaan kohtuulliseksi ottaen huomioon kunkin vahingon aiheuttajan syyllisyyden määrä, vahinkotapahtumasta mahdollisesti saatu etu sekä muut tuomioistuimen harkitsemat seikat. Korvausmäärään voivat vaikuttaa myös vahingon aiheuttajan ikä ja varallisuusolot. On siis mahdollista, että korvausmäärää sovitellaan jonkun vahingon aiheuttajan kohdalla, mutta toisen kohdalla ei.

Jos joku korvausvelvollisista on selvästi maksukyvytön tai hänen olinpaikkaansa ei tunneta (tällöinhän korvausvastuuta on turha määrätä koska korvausten periminen häneltä tuskin tulee onnistumaan), hänen osuutensa korvauksesta siirtyy muiden korvausvelvollisten maksettavaksi. Tällöinkin puuttuvan korvausvelvollisen osuus jaetaan kohtuullisella tavalla muiden vahingon aiheuttajien vastuulle.

 

Yhteenveto 

 

  • Tuomioistuimen tulee jakaa korvausvastuu kaikkien vahingosta vastuussa olevien tahojen kesken. 
  • Tuomioistuimen tulee määritellä jokaiselle vahingon aiheuttajalle kohtuullinen osuus korvausmäärästä, eikä se välttämättä ole sama vahingonaiheuttajien kesken. 
  • Lain mukaan vahingonkorvauksen määrä on jaettava korvausvelvollisten kesken sen mukaan, kuin katsotaan kohtuulliseksi ottaen huomioon kunkin vahingon aiheuttajan syyllisyyden määrä, vahinkotapahtumasta mahdollisesti saatu etu sekä muut tuomioistuimen harkitsemat seikat.
  • Mikäli joku korvausvelvollisista on selvästi maksukyvytön tai hänen olinpaikkaansa ei tunneta, hänen osuutensa korvauksesta siirtyy muiden korvausvelvollisten maksettavaksi. 

 

Summary in English

 

  • The court must divide the responsibility for compensation between all parties responsible for the damage.
  • The court must determine a reasonable share of the compensation amount for each person who caused the damage, and it is not necessarily the same between all liable parties. 
  • According to the law, the amount of compensation must be divided between the parties liable for compensation, as is considered reasonable, taking into account the amount of guilt of each person who caused the damage, the benefit that may have been obtained from the damage, and other factors considered by the court.
  • If one of the persons liable for compensation is clearly insolvent or his whereabouts are unknown, his share of the compensation will be transferred to the other persons liable for compensation.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]