Minilex - Lakipuhelin

Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alue

» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Vahingonkorvausoikeudessa tuottamusvastuu kattaa sekä tahallisesti että huolimattomasti tai varomattomasti aiheutetut vahingot. Tietyillä elämänalueilla vahingonkorvausvastuu on kuitenkin aikojen kuluessa kehittynyt normaalia tuottamusvastuuta ankarampaan suuntaan perustumatta kuitenkaan täysin ankaralle vastuulle.

Tällaista korvausoikeuden aluetta, joka muodostuu tuottamusvastuun sekä tuottamuksesta riippumattoman vastuun eli ankaran vastuun välimaastoon, voidaan nimittää korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alueeksi. Vastuun ankaroitumista on voitu havaita sekä sopimussuhteissa että sopimussuhteen ulkopuolisissa vahingonkorvaustilanteissa. Usein korvausvastuun ankaroituminen on myös liittynyt sellaisiin tilanteisiin, joissa vahingonkorvausvelvollisena on oikeushenkilö.

Oikeuskäytännössä vastuun ankaroituminen on ilmennyt useilla eri tavoilla ja erilaisissa tilanteissa. Ankaroitumista on voinut tapahtua muun muassa siten, että vahingonkorvausvastuu on syntynyt, vaikka vahingon aiheuttanut laite tai muu vastaava tekijä on ollut ohjeiden mukainen ja viranomaisen hyväksymä. Edelleen on mahdollista, että vastuusta vapauttava lauseke tai vahingon kärsijän omaehtoinen vaaraan antautuminen ei ole ollut riittävä peruste vahingonkorvausvastuusta vapautumiselle.

Korostuneen huolellisuusvelvollisuuden alue voi liittyä esimerkiksi erilaisten yleisötilaisuuksien järjestämiseen, satamien ja laivaväylien toimintaan sekä yleisten teiden ja katujen kunnossapitoon.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 - 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »