Minilex - Lakipuhelin

Konkurssipesän hallinto


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Konkurssissa merkityksellisiä toimijoita ovat kaikki velkojat yhdessä kollektiivina, yksittäinen konkurssivelkoja, konkurssivelallinen, konkurssipesän velkojat eli massavelkojat, pesänselvittäjä sekä tuomioistuin.

Konkurssipesän selvittäminen eli pesäluettelon laatiminen konkurssipesän varoista ja veloista on tehtävä tehokkaasti kenenkään oikeuksia loukkaamatta. Velkojien päätösvalta konkurssipesässä on lähtökohtana, mutta käytännössä pesänhoitaja toimii konkurssipesän juoksevan hallinnon hoitajana. Velkojat käyttävät päätösvaltaansa velkojainkokouksessa.

Tuomioistuimen tehtävänä on määrätä konkurssipesälle pesänhoitaja. Pesänhoitajan on toimittava velkojien yhteiseksi eduksi. Pesänhoitajan on toimessaan noudatettava velkojien antamia ohjeita ja määräyksiä. Konkurssiasiain neuvottelulautakunta on laatinut suosituksia hyvästä pesänhoitotavasta. Pesänhoitajan on toimessaan huomioitava myös nämä suositukset. Konkurssipesien hallinnon valvonnasta vastaa oikeusministeriön alaisuudessa toimiva konkurssiasiamies.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa