Minilex - Lakipuhelin

Kaappaus on oikeudeton tai väkivaltainen aluksen haltuunotto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikosoikeudellisessa mielessä kaappaus voidaan tehdä kahden tyyppisesti. Jokin alus tai kulkuväline voidaan ottaa omaan ohjaukseen tai pelkästään käskyvaltaan. Rikoksen tarkoittamia aluksia ovat liikennöivät ilma-alukset, raideliikennekulkuneuvot, joukkoliikenteen moottorikulkuneuvot sekä kauppamerenkulussa olevat alukset.

Ohjaukseen puuttuminen on aina kaappauksen tarkoittamaa toimintaa. Sen sijaan joukkoliikenteen moottorikulkuneuvojen kohdalla määräysvaltaan ottamisen pitää olla liikenneturvallisuutta vakavasti vaarantava toimenpide, muissa riittää tavallinen vaarantaminen. Näiden lisäksi kiinteitä lauttoja ei saa oikeudettomasti ottaa määräysvaltaan. Kiinteillä lautoilla tarkoitetaan pysyvästi merellä pohjaan kiinnitettyjä rakennelmia, jotka ovat siellä tutkimustarkoituksessa tai hyödyntämässä luonnonvaroja. Myös kaappauksen yrityksestä seuraa rangaistus.

Lisäedellytys tuomitsemiselle on, että kaappaus on väkivaltainen tai muuten oikeudeton teko. Rikoksesta voidaan rangaista vain vankeudella, jonka pituus vaihtelee kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Vähäistä tekoa ei välttämättä rangaista kaappauksena, vaan muuna rikoksena, tapauksen todellisten yksityiskohtien mukaan harkiten. Tämä koskee kaikkia kaappausrikoksen tarkoittamia liikennevälineitä paitsi kiinteitä lauttoja.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa