Minilex - Lakipuhelin

Huomattava vahinko voi johtaa syytteeseen teollisoikeusrikoksesta


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Teollisoikeusrikoksessa on kyse siitä, että joku on lain vastaisesti loukannut oikeutta piirimalliin sillä tavoin, että teko on ollut omiaan aiheuttamaan huomattavaa taloudellista vahinkoa yksinoikeuden haltijalle. Rikoksesta tuomitseminen toisin sanoen edellyttää, että teko olisi suhteellisen todennäköisesti voinut aiheuttaa huomattavaa vahinkoa. Vahingon aiheutuminen itsessään ei ole tarpeen, vaan merkitystä on vahingon aiheutumisen todennäköisyydellä ja todennäköisen vahingon suuruudella.

Lisäksi edellytetään, että mahdollinen vahinko olisi aiheutunut nimenomaan yksinoikeuden haltijalle. Ulkopuoliselle aiheutuneesta vahingosta ei voida tuomita teollisoikeusrikokseen. Rikoksesta ei myöskään tuomita, jos vahinko on ollut jotain muuta kuin taloudellista vahinkoa. Vahinko on voitava mitata rahassa. Teollisoikeusrikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi. Lisäksi yksinoikeuden loukkaaja voi joutua maksamaan vahingonkorvausta ja hyvitystä. Teollisoikeusrikos on asianomistajarikos, mikä merkitsee sitä, ettei virallinen syyttäjä saa nostaa asiassa syytettä, ellei yksinoikeuden haltija eli asianomistaja ole ilmoittanut sitä syytteeseen pantavaksi. Syyttäjä ei siten saa oma-aloitteisesti nostaa syytettä, vaan siihen vaaditaan aina vähintäänkin asianomistajan suostumus.

Jos piirimallin rekisteröinti on julistettu mitättömäksi ja päätös on saanut lainvoiman, tuomioistuin ei voi tuomita yksinoikeuden loukkaajaa teollisoikeusrikoksesta.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa