Minilex - Lakipuhelin

Esineen käyttövapauden rajoitukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Oikeudenhaltijalla on lähtökohtaisesti yksinomainen suojattu käyttövapaus esineeseen. Käyttövapauteen ja sen rajoituksiin liittyvät säännökset koskevat yhtä lailla omistajaa tai muuta esineoikeuden haltijaa. Omistajalla on esimerkiksi oikeus käyttää esinettään haluamallaan tavalla ja oikeus kieltää sivullisia estämästä tätä käyttöä. Käyttövapautta on lainsäädännössämme kuitenkin eri syistä johtuen rajoitettu (muun muassa käytännön syyt, yleinen etu jne.).

Rajoitukset ilmenevät useimmiten siten, että omistajan omaa vapautta rajoitetaan. Irtainten kohdalla omistaja ei esimerkiksi saa viedä maasta pois tiettyjä tieteellisesti, taiteellisesti tai historiallisesti arvokkaita kulttuuriesineitä. Kiinteiden esineiden osalta voidaan rajoituksia kohdistaa muun muassa maankäyttöön, ympäristönsuojeluun tai muihin vastaaviin yleiseen etuun liittyviin asioihin.

Toinen mahdollisuus on, että omistaja joutuu sallimaan jonkinasteisen omaa esinettään koskevan käytön ulkopuoliselle. Tällainen tulee kysymykseen muun muassa pakkotilassa eli toisen omaisuuteen saadaan puuttua, mikäli välitöntä vaaraa ei muuten voida torjua tai uhrattava etu on suojattavaa etua pienempi. Kiinteistöjen kohdalla sivullisille voidaan sallia ns. yleiskäyttö. Jokamiehenoikeudet antavat sivullisille oikeuden vapaaseen luonnossa liikkumiseen, tilapäiseen oleskeluun tai joidenkin luontotuotteiden ottamiseen. Myös vesistössä jokaisella on pääsääntöisesti vapaa oikeus kulkea. Näissä tapauksissa sivullisen yleiskäytön tulee olla alueelle haitatonta eli vahinkoa ei saa luonnollisestikaan tuottaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa