Minilex - Lakipuhelin

Dynaaminen suoja ja sivullissuhteet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Päinvastoin kuin staattinen suoja, dynaaminen suoja tulee kysymykseen vaihdantatilanteissa, joissa kaksi oikeutta joutuu vastakkain. Voimaan jäävä oikeus saa siten dynaamista suojaa. Dynaaminen suoja ja oikeuksien kohtaaminen tapahtuvat esineen vaihdantatilanteissa kahdessa eri sivullissuhteessa.

Takautuvassa sivullissuhteessa omistaja tai muu oikeuden haltija on voinut määrätä samasta oikeudesta kahdelle eri osapuolelle (muun muassa kaksoisluovutus). Tällöin kaksi oikeutta törmää toisiinsa ja täytyy ratkaista, kumpi oikeus jää voimaan. Mikäli ensimmäisenä oikeudesta määrätylle osapuolelle myönnetään oikeus esineeseen, puhutaan aikaprioriteettiperiaatteesta. Jos taas jälkimmäisen oikeus voittaa, on kysymyksessä ekstinktio.

Etenevässä sivullissuhteessa on puolestaan kysymys aikaisemman oikeuden menettämässä olevan (X) ja uuden, oikeuden saamassa olevan henkilön (B) välille. Tällöin esimerkiksi henkilö (A) määrää esineen omistajan (X) oikeudesta jonkun muun (B) hyväksi. Useimmiten A:n ja B:n välinen saanto on pätevä, mutta A:n ja X:n ei, eli esine on joutunut oikeudettomasti pois X:n hallusta. Tässä tapauksessa kysymys kuuluu, saako B pitää esineen (ekstinktio) vai palautuuko se X:lle (vindikaatioperiaate).

Ratkaistaessa ongelmaa molemmissa sivullissuhteissa lähtökohtaisesti sovelletaan aikaprioriteettiperiaatetta eli aikaisempi oikeus saa etusijan myöhempään nähden. Takautuvassa siis aikaisemmin oikeuden saanut ja etenevässä oikea omistaja saa pitää esineen. Lainsäädännössä annetaan kuitenkin eri tekijöille merkitystä ja siten myöhempi oikeus voi tietyissä tapauksissa jäädä pysyväksi. Mikäli näin tapahtuu, puhutaan sitomattomuussäännöstä. Kollisiotilanteita voi aiheutua esineen luovutuksen lisäksi tapauksissa, joissa oikeudenhaltija on perustanut rajoitetun esineoikeuden sivulliselle (esimerkiksi vuokra).

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]