Minilex - Lakipuhelin

Avoin yhtiö ja purkautuminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Avoin yhtiö voi purkautua joissakin tilanteissa ilman, että esimerkiksi yhtiömies on vaatinut yhtiön purkamista. Tällainen tilanne tulee kyseeseen silloin, kun avoimen yhtiön yhtiömiesten lukumäärä on laskenut vähintään kahdesta yhtiömiehestä yhteen yhtiömieheen, eikä yhtiömiesten lukumäärä ole vuoden kuluessa noussut enää vähintään kahteen yhtiömieheen. Kyse on tällöin niin sanotusta yhdenmiehenyhtiöstä.

Avoimessa yhtiössä yhtiömiehiä tulisi olla ainakin kaksi tai useampia. Lain mukaan avoimessa yhtiössä toimii vähintään kaksi tai tätä lukumäärää useampia yhtiömiehiä, jotka harjoittavat yhtiösopimuksen perusteella yhdessä elinkeinotoimintaa yhteisen taloudellisen tarkoituksen saavuttamiseksi.

Yhtiömiesten lukumäärän alentuminen voi olla seurausta esimerkiksi yhtiöosuuden lunastuksesta. Avoimen yhtiön purkautumisesta on tehtävä purkautumisilmoitus kaupparekisteriin. Purkautumisesta tehdään ilmoitus yhtiön omaisuuden jakamisen jälkeen tai silloin, kun yhtiön voidaan muuten katsoa olevan purkautunut. Purkautumisilmoituksen tekee yhtiömiehen tai tuomioistuimen määräämä selvitysmies. Purkautumisilmoitus on tehtävä viipymättä.

Avoin yhtiö katsotaan purkautuneeksi siis tapauksessa, jossa se on muuttunut yhdenmiehenyhtiöksi eli yhtiömiesten lukumäärä on alentunut vain yhteen yhtiömieheen, eikä yhtiömiesten lukumäärä ole noussut vuoden kuluessa vähintään kahteen yhtiömieheen. Avoimesta yhtiöstä sekä avoimen yhtiön purkautumiseen liittyvistä asioista kannattaa keskustella tarkemmin lakimiehen kanssa. Lisätietoja aiheesta saat tarvittaessa alla olevasta lakipuhelimen numerosta.

- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa