Minilex - Lakipuhelin

Asianomistajan yksin ajamat rikosjutut

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Asianomistajajutuissa asianomistaja ajaa yksin syytettä. Pääsääntöisesti asianomistaja saa itse nostaa syytteen rikoksesta vain, jos virallinen syyttäjä on päättänyt jättää syytteen nostamatta. Asianomistajan syyteoikeus on siten aina toissijainen, vaikka kyseessä olisikin asianomistajarikos. Asianomistaja voi nostaa syytteen, vaikka esitutkintaa ei olisi toimitettu tai se olisi keskeytetty, lopetettu tai jos esitutkintatoimenpiteiden suorittamista olisi siirretty.

Asianomistajan rikosasia tulee vireille, kun haastehakemus toimitetaan käräjäoikeuden kansliaan. Haastehakemuksen tulee pääsääntöisesti olla sisällöltään samanlainen kuin syyttäjänkin haastehakemuksen. Lisäksi siihen tulee liittää selvitys syyttämättäjättämisestä. Tuomioistuin on velvollinen hylkäämään kanteen tuomiolla, jos se on selvästi perusteeton. Hylkäämistä ei kuitenkaan voida perustaa puutteelliseen näyttöön.

Pääkäsittely toimitetaan samalla tavalla kuin syyttäjän ajamissa asioissa. Asianomistajajuttu jätetään sillensä kummankin asianosaisen poissa ollessa. Asianomistaja, joka jää pois yksin ajamastaan rikosasian istunnosta, voidaan vastaajan vaatimuksesta määrätä menettämään syyteoikeutensa lopullisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa