Minilex - Lakipuhelin

Yleinen toimintakelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ihmisillä eli luonnollisilla henkilöillä katsotaan olevan yleinen toimintakelpoisuus tai oikeustoimikelpoisuus tehdä erilaisia oikeustoimia. Toimintakelpoisuus on myös oikeushenkilöillä kuten yrityksillä. Myös ne voivat saada nimiinsä oikeuksia ja velvollisuuksia ja tehdä oikeustoimia. Tässä artikkelissa keskitytään kuitenkin ihmisten toimintakelpoisuuteen.

Oikeustoimia ovat esimerkiksi erilaiset sopimukset. Toimintakelpoisuus on periaatteessa kaikilla ihmisillä, mutta hänen on oltava kykenevä huolehtimaan omista eduistaan ja asioistaan. Toimintakelpoisuuteen voi nimittäin tulla pysyviä tai tilapäisiä häiriöitä, jotka vaikuttavat henkilön oikeustoimikelpoisuuteen. 

Ihmisellä on syntymästään saakka kelpoisuus saada nimiinsä oikeuksia tai velvollisuuksia. Oikeudellisessa kielenkäytössä tätä kutsutaan oikeuskelpoisuudeksi, mikä eroaa toimintakelpoisuudesta. Oikeuskelpoisuuden ihminen menettää vasta kuollessaan, eikä se voi olla rajoitettua. Oikeuskelpoisuus on oikeustoimikelpoisuuden perusta.

Täyden oikeustoimikelpoisuuden henkilö saavuttaa 18-vuoden iässä. Alaikäiset katsotaan vajaavaltaisiksi, mikä tarkoittaa vahvasti rajoitettua oikeustoimikelpoisuutta. Täysi-ikäinen henkilö taas voidaan tuomioistuimen päätöksellä julistaa vajaavaltaiseksi, jolloin hänenkin toimintakelpoisuutensa periaatteessa lakkaa lukuun ottamatta kelpoisuutta vähäisiin oikeustoimiin. Vajaavaltaiseksi voidaan julistaa esimerkiksi vakavan henkisen toiminnan häiriintymisen johdosta. Tällöin henkilöllä voi olla vaikeuksia hoitaa etenkin taloudellisia asioitaan. Vajaavaltainen tarvitsee edunvalvojan.

Tuomioistuin voi rajoittaa toimintakelpoisuutta myös lievemmin kuin vajaavaltaiseksi julistamalla. Tällöin toimintakelpoisuus voidaan poistaa esimerkiksi vain tietyn oikeustoimen osalta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]