Minilex - Lakipuhelin

Syytteen muuttaminen ja tarkistaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Tuomion oikeusvoimavaikutus estää syyttäjää nostamasta myöhemmin uutta, samaa asiaa koskevaa, mutta alkuperäisen syytteen teonkuvauksesta poikkeavaa syytettä. Syyttäjä, tai asianomistaja, saa siten tarpeen vaatiessa oikeudenkäynnin aikana vedota uuteen oikeustosiseikkaan syytteen tueksi eli tarkistaa syytettä. Jos samalla muutetaan seurauksen syntytapaa ja seurauksen sisältöä, on kyse syytteen muuttamisesta.

Syytettä voidaan tarkistaa muuttamalla haastehakemuksessa mainittuja lainkohtia ja siten myös rikosnimikkeitä. Syyttäjähän on voinut erehtyä lainkohdan valinnassa. Myös syytteen rajoittaminen tai uuteen oikeustosiseikkaan vetoaminen on mahdollista. Uuden seikan tulee tosin kuulua samaan tekokokonaisuuteen. Tarkistaminen on sallittua vielä haettaessa muutosta hovioikeudesta.

Syytteessä mainitun seurauksen syntytapaa ja seurauksen sisältöä muutettaessa on puolestaan kyse syytteen muuttamisesta, johon on saatava lupa tuomioistuimelta. Pääsääntönä on siis, että nostettua syytettä ei saa muuttaa. Syytettä voidaan kuitenkaan laajentaa esittämällä rangaistusvaatimuksia uusista rikoksista. Laajentaminen voi olla tarkoituksenmukaista esim. silloin, kun on kysymys rikossarjoista, eli samantyyppisistä teoista. Syytettä ei saa laajentaa enää muutoksenhakutuomioistuimessa. Jos uusien oikeustosiseikkojen perusteella olisi mahdollista nostaa myöhemmin uusi syyte, on niihin seikkoihin vetoamista pidettävä syytteen laajentamisena, jota pääsääntöisesti koskee syytteen muuttamiskielto.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]