Minilex - Lakipuhelin

Maanvuokrasopimuksen purku

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Vuokranantajan tai vuokralaisen, joka haluaa purkaa maanvuokrasopimuksen, on annettava kirjallinen purkamisilmoitus toiselle osapuolelle. Purkamisilmoituksessa tulee mainita purkamisperuste ja vuokrasuhteen päättymisen ajankohta, jos vuokrasuhdetta ei haluta päättää heti purkamisilmoituksen tiedoksiannon hetkellä.

Vuokranantajalla on oikeus purkaa maanvuokrasopimus, jos vuokralaisen omaisuus luovutetaan konkurssiin eikä konkurssipesä ole vuokranantajan asettamassa vähintään yhden kuukauden määräajassa ilmoittanut ottavansa vastatakseen vuokrasopimuksesta konkurssin alkamisen jälkeen aiheutuvien velvollisuuksien täyttämisestä. Mikäli vuokraoikeutta ei saa ilman vuokranantajan lupaa siirtää toiselle, edellytyksenä on lisäksi, että vuokralainen ei ole mainitussa määräajassa asettanut vakuutta näiden velvollisuuksien täyttämisestä. Vuokranantajalla ei ole oikeutta purkaa vuokrasopimusta, jos vuokralainen asettaa vakuuden vasta määräajan jälkeen, mutta ennen kuin hän on saanut purkamisilmoituksen tiedoksi. Vuokranantajalla ei ole oikeutta konkurssin alkamisen jälkeen purkaa vuokrasopimusta sen johdosta, että osa vuokrasta on maksamatta konkurssin alkamista edeltäneeltä ajalta.  

Vuokralaisen purkaessa vuokrasopimuksen, vuokrasuhde päättyy välittömästi. Vuokralaisella on myös oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokra-alue ei ole luovutushetkellä sopimuksen mukaisessa kunnossa. Mikäli vuokra-alueen kunnosta ei ole sovittu, vuokralaisella on oikeus purkaa sopimus, jos alue ei ole sellaisessa kunnossa, jota vuokralaisen käyttötarkoitus, sopimusehdot ja muut olosuhteet huomioon ottaen voidaan pitää kohtuullisena. Lisäksi, jos vuokranantaja, joka on sitoutunut saattamaan alueen määrättyyn kuntoon tai pitämään sen määrätyssä kunnossa, laiminlyö sitoumuksensa, vuokralaisella on oikeus purkaa maanvuokrasopimus. Edellä mainituissa tapauksissa edellytyksenä on lisäksi, että vuokralaisen tulee kehottaa vuokranantajaa korjaamaan puutteellisuuden kohtuullisessa määräajassa ja vuokranantaja on tämän laiminlyönyt tai, että puutteellisuutta ei voida korjata.

Vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus, jos vuokranantaja ei luovuta vuokra-aluetta vuokralaiselle sovittuna ajankohtana. Jos sopimusta tehtäessä voimassa ollut viranomaisen päätös tai määräys vaikeuttaa tai estää vuokralaisen vuokra-alueen käyttämistä sopimuksen mukaiseen tarkoitukseen eikä vuokralainen ole tästä tiennyt ja vuokranantaja ei ole tästä hänelle ilmoittanut, vuokralaisella on oikeus purkaa vuokrasopimus. 

Vuokralaisen purkaessa vuokrasopimuksen, edellytyksenä on lisäksi, että purkamisen perusteena olevalla seikalla on vuokralaiselle olennainen merkitys. Tässä tulee ottaa huomioon vuokrasopimuksen kohde, sopimuksen sovittu kestoaika, vuokra-alueen käyttötarkoitus sekä muut olosuhteet.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]