Minilex - Lakipuhelin

Kuulemisperiaate riita-asiassa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kontradiktorinen periaate eli vastapuolen kuulemisen periaate tarkoittaa sitä, että asiaa ei saa ratkaista ennen kuin asianosaisia on kuultu, eli heille on varattu tilaisuus ajaa asiaansa eli esittää kanteensa ja vastata toistensa esityksiin. Tuomioistuimen on huolehdittava, että kuulemisperiaate toteutuu. Lisäksi tuomiota ei ole lupa perustaa sellaiseen aineistoon, josta asianosaisella ei ole ollut tilaisuutta lausua käsitystään. Kuulemisperiaate on turvattu esimerkiksi kansainvälisissä ihmisoikeussopimuksissa sekä Suomen perustuslaissa.

Kuulemisperiaatteen avulla pyritään saamaan mahdollisimman aito keskustelutilanne asianosaisten sekä asianosaisten ja tuomioistuimen välille. Tällöin osapuolet vuorotellen ilmaisevat kantansa ja lausuvat näkemyksensä toisen esittämistä seikoista. Kuulemisella taataan esimerkiksi oikeudenkäynnin oikeudenmukaisuus ja osapuolten tasa-arvoisuus. Kuulemisen etuina on lisäksi se, että asia tulee perustellusti ja monipuolisesti käsitellyksi.

Jotta asianosainen tulee asianmukaisesti kuulluksi, tulee hänellä olla oikeus saada kaikki oikeudenkäyntiaineisto tietoonsa ja kommentoida sitä esittämällä siitä oma näkemyksensä. Kuuleminen ei myöskään saa olla pelkkä muodollisuus, vaan kuultavalle on annettava todellinen tilaisuus lausua näkemyksensä asiasta. Kuulemisperiaatteeseen voidaan katsoa sisältyvän esimerkiksi seuraavia elementtejä. Ensinnäkin kuulemisperiaatteeseen kuuluu oikeus esittää omat vaatimuksensa ja väitteensä perusteluineen. Toiseksi siihen kuuluu oikeus lausua mielipiteensä vastapuolen vaatimuksista ja väitteistä. Kuulemisperiaatteeseen kuuluu kolmanneksi oikeus saada lausua näkemyksensä myös tuomioistuimen viran puolesta hankkimasta selvityksestä.

Erityisesti riita-asian käsittelyssä kuulemisperiaate ilmenee siten, että tuomioistuin ei saa ratkaista asiaa ennen kuin asianosaisille on varattu tilaisuus tulla kuulluksi. Tuomioistuimen on siis varmistettava, että asianosaisilla on tilaisuus lausua näkemyksensä asian ratkaisemiseen vaikuttavista seikoista. Riita-asioissa kuulemisperiaatteen toteutumiseksi riittää kuitenkin se, että asianosaisilla on ollut tilaisuus tulla kuulluksi. Asianosainen saa siis itse valita haluaako hän käyttää tätä oikeuttaan vai ei.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]