Minilex - Lakipuhelin

Konkurssikelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Konkurssilaki on hyvin lyhyt ja ytimekäs konkurssikelpoisuuden suhteen. Laissa on tarkasti määritellyt henkilöt, jotka voidaan asettaa konkurssiin.

 

Vain konkurssikelpoinen velallinen voidaan asettaa konkurssiin. Vaikka lainsäädäntö määrittelee lyhyesti, mutta tarkasti konkurssikelpoiset velalliset, on kuitenkin lista melko kattava ja laaja. Suomessa konkurssikelpoisia ovat luonnolliset henkilöt eli ihmiset sekä yhteisöt, säätiöt ja muut oikeushenkilöt. Tämän lisäksi myös esimerkiksi kuolinpesä voidaan asettaa konkurssiin.

 

Lähtökohtaisesti kaikki luonnolliset henkilöt ovat konkurssikelpoisia. Sen sijaan oikeushenkilöt katsotaan konkurssikelpoiseksi vasta saavuttaessaan oikeuskelpoisuuden. Osakeyhtiö saavuttaa oikeuskelpoisuuden tultuaan merkityksi kaupparekisteriin ja henkilöyhtiö siitä hetkestä lähtien, kun yhtiömiehet ovat sopineet sen perustamisesta. Takarajaa konkurssikelpoisuudella ei sen sijaan ole. Näin ollen oikeushenkilö voidaan asettaa konkurssiin sen jälkeenkin, kun se on poistettu rekisteristä tai purettu. Muistisääntönä on hyvä pitää sitä, että kaikki luonnolliset henkilöt ja oikeushenkilöt ovat lähtökohtaisesti konkurssikelpoisia silloin, kun nämä ovat oikeuskelpoisia.

 

Konkurssilaissa on rajattu eräät julkisyhteisöt ja julkisoikeudelliset oikeushenkilöt kokonaan konkurssikelpoisuuden ulkopuolelle. Muun muassa valtiota, kuntaa, valtion liikelaitosta ja seurakuntaa ei ole missään tilanteessa mahdollista asettaa konkurssiin. Myöskään Ahvenanmaan maakuntaa ei voida asettaa Suomen lainsäädännön nojalla konkurssiin. Kuitenkin yliopistot ovat muista valtion liikelaitoksista poiketen konkurssikelpoisia . 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]