Minilex - Lakipuhelin

Kirjanpidon ja varainhoidon järjestäminen ja valvonta


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiössä toimitusjohtaja vastaa ensi sijassa kirjanpidon oikeellisuudesta. Hänen vastuullaan on, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito järjestetty luotettavalla tavalla. Yhtiön hallituksen tulee kuitenkin valvoa, että toimitusjohtaja hoitaa asianmukaisesti edellä mainitut velvollisuutensa.

Yhtiön kirjanpito on myös mahdollista delegoida muun muassa tilitoimistolle tai kirjanpitäjälle. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kirjanpidon järjestämisestä yhtiöoikeudellisessa vastuussa oleva yhtiön johto voisi delegoinnilla välttyä vahingonkorvausvastuulta, vaan sen on jatkuvasti valvottava kirjanpidon asianmukaisuutta.

Tilinpäätösinformaation oikeellisuudesta vastaa se hallituksen jäsen ja toimitusjohtaja, joka on allekirjoittanut tilinpäätöksen. Kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan järjestämisen laiminlyönti muodostaa vastuun myös suhteessa kolmanteen tahoon.

Kirjanpidon valvontavelvollisuus on myös rikosoikeudellisesti säännelty. Kirjanpitorikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi ja törkeästä kirjanpitorikoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »