Minilex - Lakipuhelin

Kiinteistöön perustetun erityisen oikeuden sitovuus kaupassa


» Lakipuhelin neuvoo kokemuksella - Soita 0600 12 450 »

Erityinen oikeus kiinteistöön on ns. kolmas ryhmä omistusoikeuden ja panttioikeuden ohella. Erityinen oikeus tarkoittaa lähtökohtaisesti sopimukseen perustuvaa oikeutta käyttää toisen omistamaa kiinteistöä jollakin tavalla (esimerkiksi vuokraoikeus).

Muun muassa vuokraoikeus, eläkeoikeus, metsänhakkuuoikeus ja oikeus ottaa maa-aineksia ovat sellaisia oikeuksia, jotka säilyvät tietyin rajoituksin voimassa kiinteistön vaihtaessa omistajaa. Yksi rajoitus on ostajan vilpitön mieli ja saannolle haettu lainhuuto ennen erityisen oikeuden perustamista. Toinen poikkeus voi olla se, että erityinen oikeus on perustettu pysyväksi.

On olemassa erityisiä oikeuksia, jotka sitovat vain niistä tietänyttä kiinteistön ostajaa. Esimerkiksi pysyväksi perustettu erityinen oikeus ei sido, ellei ostaja tiennyt siitä. Käytännössä myyjän tai erityisen oikeuden haltijan on syytä pitää huolta siitä, että uusi omistaja tietää olemassa olevasta käyttöoikeudesta. Myyjällä on erityinen syy pitää tästä huoli, sillä mikäli oikeudenhaltija menettää kaupan johdosta oikeutensa, on myyjä tälle korvausvelvollinen.


- Lakipuhelin neuvoo joka päivä klo 6 - 24 -


Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa

 

» Edullisempaa lakipalvelua - jätä yhteydenottopyyntö »