Minilex - Lakipuhelin

Itsekriminointisuoja ja siitä poikkeaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Itsekriminointisuojalla tarkoitetaan sitä, ettei rikoksesta epäillyn henkilön ole pakko edistää oman syyllisyytensä selvittämistä. Häntä ei saa myöskään painostaa tai pakottaa toimimaan siten, että se edistäisi epäillyn syyllisyyden selvittämistä. Itsekriminointisuojaa vastaa myös myötävaikuttamattomuuden periaate. Epäillyn ei tarvitse millään tavoin myötävaikuttaa oman syyllisyytensä selvittämiseen. Lähtökohtaisesti itsekriminointisuoja koskee rikosprosessia, mutta se on oikeuskäytännössä ulotettu myös rikosprosessin ulkopuolelle. Esimerkiksi konkurssilaissa velallisella on itsekriminointisuoja. Mikäli velallinen on epäiltynä esitutkinnassa tai syytteessä rikoksesta, hän ei ole velvollinen antamaan pesänhoitajalle tietoja seikoista, joihin epäily tai syyte perustuu. Konkurssilain itsekriminointisuojasta ei sinänsä voida poiketa, mutta velallisella on sitä rajoittava tiedonanto- ja myötävaikutusvelvollisuus. 

Itsekriminointisuoja koskee niin sanottua aktiivista toimintaa eli käytännössä sitä, ettei epäillyn tarvitse kertoa seikkoja, jotka voisivat vahvistaa hänen syyllisyyttään. Kyse on siten oikeudesta pysyä vaiti. Hänen on kuitenkin suostuttava esimerkiksi DNA-testeihin ja muihin viranomaisen pakkokeinoihin, jotka on laissa sallittuja rikoksen selvittämiseksi.

Itsekriminointisuojasta voidaan hyvin rajoitetusti poiketa, sillä sen ei ole katsottu olevan täysin ehdoton oikeus. Lähtökohta kuitenkin on se, että itsekriminointisuojan periaatteesta ei poiketa. Poikkeamisen edellytykset ovat tiukat ja siitä on päätetty lähinnä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä. EIT on esimerkiksi katsonut, että tiedon antaminen sanktion uhalla siitä, kuka on ajanut henkilön omistamalla autolla ylinopeutta, ei ole rikkonut itsekriminointisuojaa.

Poikkeamista itsekriminointisuojasta ei ole Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä toteutettu siten, että rikoksesta syytetty olisi pakotettu puhumaan, vaan joissain tapauksissa hänen vaitiolostaan on tehty sellaisia päätelmiä, että ne ovat syytetylle epäedullisia. Tuomioistuin ei kuitenkaan ole saanut ratkaista asiaa henkilön vaitiolon perusteella, vaan syytteiden hyväksymiselle on oltava muuten vahva näyttö. Vaitiolo saa käytännössä siten vain olla tukena tuomiosta päätettäessä, ei ratkaisevana tekijänä. Vaitiolosta tehdyt päätelmät ovat käytännössä ainoa tilanne, jossa itsekriminointisuojasta poikkeaminen on katsottu mahdolliseksi.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]