Minilex - Lakipuhelin

Irtaimen omaisuuden luovutus


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Irtaimella omaisuudella tarkoitetaan esineitä, jotka eivät ole kiinteää omaisuutta eli kiinteistöjä, kuten tiloja, tontteja, yleisiä alueita ja metsämaita. Irtaimen omaisuuden luovutus taas tarkoittaa irtaimen esineen siirtämistä toisen omistukseen. Luovutuksia ovat esimerkiksi esineen myynti, vaihtaminen, apportti, lahja ja perintö.

Henkilö, jolla on irtaimen omaisuuden omistusoikeus eli oikeus määrätä esineestä ja käyttää sitä, voi vapaasti luovuttaa esineen omistusoikeuden toiselle. Jotta yrityksellä tai yksityishenkilöllä olisikin mahdollisuus luovuttaa irtainta omaisuutta, tulee hänellä olla omistusoikeus omaisuuteen tai ainakin omaisuuden omistajan antama hyväksyntä omaisuuden edelleen luovuttamiseen. Omistusoikeus on toisin sanoen pohjana sille, että henkilö voi luovuttaa esineen eteenpäin.

Irtainta omaisuutta luovutettaessa tai saataessa, kannattaa ottaa huomioon verotus. Mikäli esimerkiksi juuri omaisuuden luovutusverotukseen liittyvät asiat askarruttavat, on suositeltavaa kääntyä lakimiehen puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa