Minilex - Lakipuhelin

Oikeusasiamies otti kantaa eduskunnan vieraslistojen julkisuuteen

Viime syksynä eduskunnan vierailijalistat nousivat kuumaksi puheenaiheeksi. Korkein hallinto-oikeus linjasi, että eduskunnan vierailijalistat ovat henkilörekistereitä, joiden julkisuus määräytyy julkisuuslain mukaan. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vierailijalistat ovat korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä julkisia asiakirjoja. Eduskunta kuitenkin ilmoitti, ettei se luovuta vierailijoiden nimiä. Vierailijalistoja alettiin tuhota päivän päätteeksi. Vierailijalistojen säilytysaikaa lyhennettiin siis 12 kuukaudesta yhteen päivään. Uusi käytäntö johti siihen, ettei tietopyyntöjä vierailijalistoista pystytty käsittelemään ennen kuin tiedot tuhottiin.

 

Eduskunnan oikeusasiamiehen ratkaisu

Eduskunnan oikeusasiamies sai useita kanteluita vierailijatietojen käsittelystä. Kantelijoiden mukaan käytäntö on julkisuuslain ja arkistolain vastainen. Eduskunnan oikeusasiamies totesi, että tapauksessa oli kysymys julkisuusperiaatteesta, hyvästä tiedonhallintatavasta sekä hyvän hallinnon toteuttamisesta. Toisaalta kysymys on myös perustuslain tulkinnasta. Perustuslain mukaan valtiovalta kuuluu kansalle, jota edustaa eduskunta. Demokratian toteutuminen edellyttää avoimuutta. On siis kaikin puolin ristiriitaista, että avoimuutta rajoitetaan näinkin vahvasti.

Eduskunnan oikeusasiamies totesi, että vierailijatietojen käsittelyssä oli puutteita. Oikeusasiamies korosti, ettei tietoja saa hävittää ennen kunkin pyynnön asianmukaista käsittelemistä. Eduskunnan turvallisuusosaston menettely vaaransi siis julkisuuden toteutumisen.

 

Lobbarirekisteri

Aihe on hyvin ajankohtainen ja sillä on liityntä lobbareihin. Lobbareiden vaikuttamisesta on puhuttu viime aikana hyvinkin paljon. Jopa erillisen lobbarirekisterin perustamista on ehdotettu kansalaisaloitteella. Tällöin tosin vaaraksi saattaa muodostua se, että lobbaus siirtyy epävirallisiin paikkoihin eduskunnan ulkopuolelle.

[chatbot]