Lain mukaan rikostaustaotetta ei saa kysyä päiväkotien työntekijöistä, joiden työsuhde kestää kolme kuukautta tai vähemmän. Helsinkiläisessä päiväkodissa tapahtunut tilanne on herättänyt kysymyksiä. Sijaiseksi lähetetty lastenhoitaja oli käyttäytynyt erittäin omituisesti, välillä jopa aggressiivisesti. Sijaisen lähettänyt yhtiö ei ole kommentoinut, mikä sijaisen käytöksen oli aiheuttanut.
Vaikka syytä omituiselle käytökselle ei ole saatu selvitettyä, on se silti herättänyt laajaa keskustelua, myös oikeudellista keskustelua. Kuten edellä on mainittu, laki ei kuitenkaan velvoita tarkistamaan rikostaustaa, kun työ kestää enintään kolme kuukautta. Rikostaustaotteeseen tulee kuitenkin merkitä ne seikat, jotka voivat vaikuttaa lasten parissa työskentelevien kelpoisuuteen. Näitä ovat muun muassa väkivaltarikokset, seksuaalirikokset ja huumausainerikokset. Tämä seikka nousi polttavaksi puheenaiheeksi, erityisesti kun sijaisen taustaa ei selvitetty mitenkään. Tulisiko siis lakia tiukentaa entisestään?
Suuren ongelman aiheuttaa muun muassa se, että Helsingin alueella suuri osa päiväkotitoiminnasta toteutetaan tällaisella sijaistoiminnalla.Tässä tapauksessa kyseessä oleva yhtiö on ollut aiemminkin ongelmissa sijaistensa kanssa. Yhtiön arvion mukaan noin 90 prosenttia sijaisista aloittaa näyttämättä rikosrekisteriotettaan. Onkin melko omituista, että laki on niin väljä, että se voidaan näinkin kevyesti ohittaa. On otettava huomioon, että tässä on kyse ensisijaisesti lasten turvallisuudesta, johon suhtaudutaan erittäin väljästi.
Yhtiö kuitenkin toteaa, että laki sisältää niin sanotun "porsaanreiän" mihin ei voi vaikuttaa. Tämä on rehellisyyden nimissä totta. Yhtiö mielellään tutkisi kaikkien hakijoiden rikostaustan, mutta laki ei anna tähän mahdollisuutta. Osatekijänä on myös se, että kysyntä lastenhoitajille ylittää tarjonnan, minkä vuoksi kaikkien hakijoiden taustaa ei ole resurssien puutteessa mahdollista tarkistaa.
Mielenkiintoista on, että tämän kyseisen työlainsäädännön parissa ministeriössä työskentelevät eivät ole tietoisia ongelmista, jotka aiheutuvat tämän lain kolmen kuukauden säännöksestä. Koska juurikin sijaisia saatetaan tarvita hyvin lyhyellä varoitusajalla, todetaan, että rikostausta selvittäminen ei ole aina mahdollista. Tilanne on erityisen ongelmallinen sen vuoksi, että sijaisia tarvitaan jatkuvasti enemmän.
Muutoksiin ei haluta ottaa kantaa, ja ilmeisesti ainakaan lähiaikoina muutoksia lakiin ei ole tulossa.
Tässä herääkin kysymys siitä, onko lainsäätäjä epäonnistunut tehtävässään? Vaikuttaa siltä, että laki on syytä muuttaa välittömästi. Lasten turvallisuuden takaamiseksi tällaisia välikohtauksia ei voi sattua. Varsinkin kun kyse on henkilöistä, joilla on seksuaali- tai huumausainerikostaustaa.
- Kirjaudu tai rekisteröidy kommentoidaksesi