» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Riita-asialla tarkoitetaan yksityisten tai yritysten välistä erimielisyyttä, joka ratkaistaan oikeudenkäynnillä. Riita-asian erityispiirteisiin rikosasiaan nähden kuuluu, ettei tuomioistuin saa perustaa päätöstään muihin, kuin oikeudenkäynnissä julkilausuttuihin sisällöllisiin seikkoihin. Tuomio perustuukin siihen, mitä asianosaiset ovat oikeudenkäynnissä esittäneet. Muutoksenhaulla asianomainen ilmaisee tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun valittamalla siitä hovioikeuteen. Jos asianosainen ei ole tyytyväinen hovioikeudenkaan ratkaisuun ja tietyt edellytykset täyttyvät, on asianosaisella mahdollisuus saada valituslupa korkeimpaan oikeuteen. Riita-asioissa sovinto on sallittu ja asianosaiset voivat myös sopia, ettei kukaan heistä hae tuomioon muutosta valittamalla. Sovinto täytyy tehdä kirjallisesti ja sen on koskettava tiettyä riitaa taikka oikeussuhdetta, josta saattaisi vastaisuudessa syntyä riita.
Riita-asian osapuolella on seitsemän päivää aikaa ilmoittaa tyytymättömyytensä käräjäoikeuden ratkaisuun sen jälkeen, kun se on annettu tai julistettu. Tuomioon tyytymätön asianosainen voi ilmoittaa tyytymättömyytensä suullisesti tai kirjallisesti asian ratkaisseelle tuomioistuimelle tai sen kansliaan. Tyytymättömyys voi kohdistua joko riita-asiassa annettuun ratkaisuun kokonaisuudessaan tai vain osaan siitä. Tyytymättömyyden ilmoitus joko hylätään tai hyväksytään, mistä päättää pääsääntöisesti käräjäoikeuden puheenjohtaja. Hylkäämisen perusteena voi olla esimerkiksi se, ettei ilmoitusta ole tehty määrätyssä muodossa. Kun tyytymättömyydestä on ilmoitettu, mutta ilmoitus hylätään, on hylkäämisestä mahdollista kannella hovioikeuteen. Kun ilmoitus on hyväksytty annetaan valittavalle asianosaiselle valitusosoitus, josta ilmenee muutoksenhakutuomioistuin, valitusajan päättymispäivä sekä muita valittavalle asianomaiselle tarpeellisia tietoja. Valitus on tehtävä 30 päivässä siitä, kun käräjäoikeuden ratkaisu annettiin tai julistettiin. Uutta määräaikaa voidaan kuitenkin pyytää ennen kuin alkuperäinen määräaika on päättynyt, jos muutosta ei laillisen esteen tai muun hyväksyttävän syyn seurauksena ole voitu hakea määräajassa.
Riita-asiassa valittavan osapuolen vastapuolella on mahdollista tehdä vastavalitus. Määräaika vastavalituksen tekemiselle on kaksi viikkoa siitä, kun valittajalle asetettu 30 päivän määräaika on kulunut loppuun. Sekä alkuperäinen, että vastavalitus raukeavat, jos alkuperäisen valituksen tekijälle ei myönnetä jatkokäsittelylupaa tai hän peruu valituksensa. Jatkokäsittelylupa tarvitaan riita-asioiden osalta aina, kun käräjäoikeuden tuomioon haetaan muutosta valittamalla.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa