Minilex - Lakipuhelin

Palkanmaksu jälkikäteen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Palkka on maksettava työntekijälle pääsääntöisesti palkanmaksukauden viimeisenä päivänä. Työnantajan ja työntekijän välillä voi kuitenkin olla voimassa sopimus toisenlaisesta järjestelystä. Palkan on joka tapauksessa oltava työntekijän käytössä palkanmaksupäivänä. Suorittaessaan palkan työntekijälle jälkikäteen, työnantaja rikkoo lähtökohtaisesti lain mukaisia velvollisuuksiaan.

Palkanmaksukauden viimeisen päivän osuminen lauantaihin, sunnuntaihin tai pyhäpäivään ei oikeuta palkan maksamista myöhässä. Kyseisessä tilanteessa palkka on suoritettava työntekijälle päinvastoin tällaista päivää lähimpänä edeltävänä arkipäivänä. Työntekijällä on oikeus vaatia viivästyskorkoa niiltä päiviltä, joina hän joutuu odottamaan suoritusta palkkapäivän jälkeen. Ainoastaan työnantajan ylivoimaisen esteen, kuten luonnonkatastrofin tai viranomaisen määräyksen, johdosta aiheutuva jälkikäteinen palkanmaksu jättää työntekijän ilman oikeutta viivästyskorkoon.

Työntekijän oikeudet ovat vielä kattavammat palkanmaksun myöhästyessä työsuhteen päättymisen jälkeen. Tällöin työntekijä saa viivästyskoron lisäksi täyden palkan enintään kuudelta odotuspäivältä työsuhteen päättymispäivästä laskettuna. Jälkikäteisen palkanmaksun johtuessa epäselvästä tai riitaisesta työsuhteen loppumistilanteesta tai työnantajan virheestä, on työntekijän tehtävä huomautus viivästymisestä määräajassa saadakseen odotusajan palkkaa. Jos työnantaja kuitenkin maksaa palkan kolmen arkipäivän sisällä huomautuksesta, ei oikeutta odotuspäivien täyteen palkkaan synny epäselvän tai riitaisen palkanmaksuperusteen tapauksessa.

Oikeaan aikaan suoritettava palkanmaksu on yksi työnantajan keskeisimmistä velvollisuuksista. Palkanmaksu jälkikäteen on yleensä sopimusrikkomus. Työnantajan vakava sopimusrikkomus voi antaa työntekijälle jopa oikeuden purkaa työsopimus välittömästi. Viivästynyt palkanmaksu voinee kuitenkin vain harvoin olla niin vakava rikkomus, että työntekijältä ei voida odottaa pysymistä työsuhteessa edes irtisanomisaikaa.

Työntekijän on syytä muistaa, että oikeudenmenetyksiä saattaa esiintyä, jos palkkasaatava ehtii vanhentua. Työntekijä voi kuitenkin omalla toiminnallaan estää tämän vanhentumisen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]