Minilex - Lakipuhelin

Palkanmaksun viivästyminen ja viivästyskorko

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Työnantajan tärkeimpiin velvollisuuksiin kuuluu palkan maksaminen oikea-aikaisesti ja oikean suuruisena. Palkan tulee olla työntekijän käytettävissä sen erääntymispäivänä. Jos palkka ei ole työntekijän käytettävissä erääntymispäivänä, palkka on viivästynyt. Työnantaja on vastuussa palkanmaksusta ja vastuun voi estää vain ylivoimainen este. Työntekijällä on oikeus saada viivästyneelle palkalle korkolain mukaista viivästyskorkoa.

Viivästyskorolla tarkoitetaan korkoa, joka velallisen on maksettava suorituksen viivästyessä. Viivästyskoron maksaminen alkaa eräpäivää seuraavasta päivästä. Viivästyskoron suuruus ja sen laskeminen on säännelty korkolaissa. Viivästyskoron suuruus määräytyy viitekoron avulla. Palkanmaksun viivästyessä työantaja on siis velvollinen maksamaan työntekijälle korkolain mukaista viivästyskorkoa palkkasaatavalleen.

Työsuhteen päättyessä päättyy myös palkanmaksukausi. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia myös muusta palkanmaksun erääntymispäivästä. Työsuhteen päättymisen jälkeinen palkanmaksupäivä voidaan sopia myös työehtosopimuksessa. Jos palkanmaksu on viivästynyt työsuhteen päättymisen jälkeen, työntekijällä on viivästyskoron lisäksi oikeus saada täysi palkka odotuspäiviltä. Odotuspäivien palkka maksetaan kuitenkin enintään kuudelta päivältä. Jos saatava ei ole selvä ja riidaton tai viivästyminen johtuu laskuvirheestä tai muusta tähän rinnastettavasta erehdyksestä, työntekijällä on oikeus saada odotuspäivien palkka vain, jos hän on huomauttanut suorituksen viivästymisestä työnantajalle kuukauden kuluessa työsuhteen päättymisestä ja työnantaja ei ole suorittanut saatavaa kolmen arkipäivän kuluessa huomautuksesta. Oikeus odotuspäivien palkkaan alkaa työnantajalle varatun maksuajan kuluttua.

Jos palkanmaksu on viivästynyt oleellisesti, työntekijällä voi olla oikeus päättää työsopimus. Palkkasaatava vanhenee viidessä vuodessa, mutta työsuhteen päättymisen jälkeen kanne palkkasaatavan maksamiseksi on nostettava kahden vuoden kuluessa työsuhteen päättymisestä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]