Minilex - Lakipuhelin

KKO:1998:85 Henkilörekisteririkos

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Henkilörekisteririkos

X Oy oli vuonna 1992 luovuttanut suoramarkkinointirekisterin Y Oy:n ja Z Oy:n käyttöön. Rekisterissä oli ollut 108 000 nimeä.

Luovutettu rekisteri sisälsi yksityiset henkilöt ja yritykset, jotka olivat tilanneet nyt jo lopetettua sanomalehteä vuonna 1991. Kysymyksessä oli ollut sanomalehden tilaajarekisterin tietojen luovuttaminen automaattiseen tietojenkäsittelyyn soveltuvassa muodossa suoramarkkinointitarkoitukseen. 

Henkilörekisterilain mukaan henkilörekisterissä olevia henkilötietoja saa käyttää vain siihen tarkoitukseen, joka on määritelty ennen tietojen keräämistä, jollei henkilörekisterilain tai muun lain säännöksestä muuta johdu. Henkilörekisterilaissa ilmaistun pääsäännön mukaan henkilörekisterissä olevia henkilötietoja ei saa luovuttaa, ellei rekisteröity ole antanut siihen suostumustaan. Henkilötietoja saa kuitenkin luovuttaa suoramainontaa, puhelinmyyntiä ja muuta suoramarkkinointia sekä osoitepalvelua varten muusta kuin arkaluonteisia tietoja sisältävästä henkilörekisteristä, jollei rekisteröity ole kieltänyt tiedon luovuttamista ja jos on ilmeistä, että rekisteröity tietää henkilötietojen tällaisesta luovuttamisesta. Henkilörekisterissä olevia tietoja saa massaluovutuksena luovuttaa vain, jos rekisteröity on antanut siihen suostumuksensa ja jos henkilötietojen luovutus ja käyttö ei vaaranna rekisteröidyn yksityisyyden suojaa tai hänen etujaan ja oikeuksiaan.

Kun tiedot oli luovutettu vuonna 1992, voimassa olleen henkilörekisterilain mukaan henkilörekisteririkoksesta oli tuomittava se, joka henkilörekisterilain tai sen nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaisesti luovuttaa henkilörekisteristä henkilötietoja ja siten loukkaa rekisteröidyn yksityisyyden suojaa taikka aiheuttaa hänelle muuta vahinkoa tai olennaista haittaa. Lain esitöissä lausuttiin, että yksityisyyden suojan tarkoituksena on antaa kansalaiselle oikeus yksityiselämään ilman perusteetonta ulkopuolista puuttumista ja että yksityisyyden suojaan kuuluu muun muassa oikeus vaikuttaa itseään koskevien tietojen käyttöön.

Henkilörekisteririkos siirrettiin 1.9.1995 voimaan tulleella lailla rikoslakiin, jonka säännös on tähän tapaukseen soveltuvilta osiltaan samansisältöinen kuin edellä mainittu henkilörekisterilain rikossäännös. Henkilörekisterilain vastainen teko on rangaistava henkilörekisteririkoksena vain tahallisesti tehtynä. 

Nyt käsillä olevassa tapauksessa ei ollut tietoa siitä, että rekisteröidyt olisivat tienneet henkilötietojensa luovuttamisesta suoramarkkinointia varten. Asiassa oli lisäksi käynyt niin, että X Oy oli luovuttanut myös asianomistajana kuullun M:n henkilötiedot siitä huolimatta, että hän oli kieltänyt luovuttamisen. 

X Oy:n toimitusjohtaja A sekä yhtiön levikkijohtaja B olivat syyllistyneet tekoaikana voimassa olleen henkilörekisterilain mukaiseen henkilörekisteririkokseen.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]