Minilex - Lakipuhelin

Kunnan velvollisuus tarjota lastenhoitopaikka - KKO 2001:93

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Vahingonkorvaus
    Julkisyhteisön korvausvastuu
    Oikeusturva
    Laiminlyönti

Kunta oli lain mukaan velvollinen huolehtimaan siitä, että alle kouluikäisen lasten vanhemmat saavat lapselleen päivähoitopaikan. Kunnan tuli lain mukaan järjestää lapsille päivähoitopaikka. Korkeimman oikeuden tuli ratkaista, oliko velvollisuutensa laiminlyönyt kunta velvollinen suorittamaan lasten vanhemmille vahingonkorvausta.

Kahden lapsen äiti oli joutunut jäämään töistä pois, sillä kunnalla ei ollut vapaita hoitopaikkoja. Äiti vaati vahingonkorvausta. Hän halusi korvauksen niiltä päiviltä, jolloin hän joutui jäämään lastensa kanssa kotiin eikä päässyt kunnan laiminlyönnin takia töihin. Kunta vetosi siihen, ettei se pystynyt tarjoamaan hoitopaikkaa, sillä päivähoitopaikkojen tarve oli odottamattomasti ja hyvin nopeasti noussut kunnassa. Käräjäoikeus piti kunnan toimenpiteitä riittävinä ja hylkäsi kanteen.

Hovioikeus oli eri mieltä. Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion ja velvoitti kunnan korvaamaan vahingon lasten äidille. Äiti oli joutunut palkattomalle virkavapaalle ja kärsinyt tämän takia ansionmenetyksen, joka tuli korvata. Hovioikeuden mukaan kunnan tuli varautua päivähoitopaikkojen kysynnän kasvuun. Kunta oli laiminlyönyt lakisääteisiä velvollisuuksiaan.

Korkein oikeus huomautti, että lasten äiti oli tehnyt hyvissä ajoin lastenhoitopaikkahakemuksen. Hän oli lähettänyt kunnalle hakemuksen monta kuukautta ennen kuin hänellä oli tarve lastenhoitopalveluille. Kunnan laiminlyönti oli aiheuttanut äidille taloudellista vahinkoa. Korkein oikeus painotti, että kunnalla on ehdoton velvollisuus tarjota päivähoitopaikkoja. Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden päätöstä.

Hallintoon kuuluu vahingonkorvausvelvollisuus. Tämä on pääsääntö, jonka korkein oikeus täsmensi kyseisessä tilanteessa. Julkishallinto ei siis voi irtaantua lakisääteisestä vahingonkorvausvelvollisuudesta. Kyse on kansalaisten oikeusturvasta sekä perusteltujen odotusten suojasta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]