Minilex - Lakipuhelin

Euroopan komissio aloitti rikkomusmenettelyn Puolan korkeinta oikeutta koskevan lain johdosta

Euroopan komissio on lähettänyt Puolalle virallisen ilmoituksen koskien Puolan korkeinta oikeutta koskevaa uutta lakia, jonka mukaan korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää alennettaisiin 70:stä vuodesta 65:een ikävuoteen. Kyseisen lain seurauksena noin joka kolmas Puolan korkeimman oikeuden nykyisestä jäsenestä joutuisi jäämään pakolliselle eläkkeelle heinäkuussa. Uusi laki säätää mahdollisuudesta pyytää tasavallan presidentiltä jatkoa toimikaudelle kolmeksi vuodeksi, ja kyseinen pyyntö on mahdollista uusia yhden kerran. Uudessa laissa ei kuitenkaan ole esitetty mihin presidentin päätöksenteon tulee tällaisen pyynnön osalta perustua, eikä presidentin päätökseen myöskään sovelleta tuomioistuinvalvontaa.

Euroopan komissio on katsonut, että uuden lain sisältämät toimenpiteet vaarantavat oikeusvaltioperiaatteen heikentämällä tuomioistuimen riippumattomuuden periaatetta, jonka yhtenä osana on korkeimman oikeuden tuomareiden erottamattomuus. Tämän seurauksena Puola rikkoo Euroopan unionin perussopimuksessa ja perusoikeuskirjassa taattuja periaatteita, joita ovat muun muassa jäsenvaltioiden velvollisuus säätää tarvittavista muutoksenhakukeinoista tehokkaan oikeussuojan takaamiseksi unionin oikeuteen kuuluvilla aloilla sekä jokaisen oikeus kohtuullisen ajan kuluessa oikeudenmukaiseen ja julkiseen oikeudenkäyntiin riippumattomassa ja puolueettomassa tuomioistuimessa.

Komissio on aloittanut asiassa rikkomusmenettelyn kiireellisesti, sillä Puolan kanssa käyty keskustelu oikeusvaltioperiaatteesta ei ole johtanut riittäviin tuloksiin, ja korkeinta oikeutta koskeva uusi laki on astumassa voimaan heti. Puolan hallituksen tulisi vastata Komission esittämään viralliseen ilmoitukseen kuukauden kuluessa.

 

[chatbot]