Minilex - Lakipuhelin

Komissio ehdottaa uusia EU:n laajuisia sääntöjä kertakäyttöisten muovituotteiden vähetämiseksi

70 prosenttia merien roskista koostuu kymmenestä kertakäyttöisistä muovituotteesta ja kadonneista tai hylätyistä kalastusvälineistä. Tämän jätteen meriin kulkeutumisen vähentämiseksi Euroopan komissio ehdottaa uusia sääntöjä roskaantumisen vähentämiseksi. Parhaimpiin tuloksiin pääsemiseksi ehdotuksessa esitetään eri tuotteille erilaisia toimenpiteitä. Kertakäyttöisten muovituotteiden, joille on olemassa kohtuuhintaisia vaihtoehtoisia tuotteita, kiellettäisiin kokonaan ja mikäli vaihtoehtoja ei ole, toimenpiteet kohdistuvat maakohtaisiin vähennystavoitteisiin, uusiin vaatimuksiin tuotteiden suunnittelussa ja merkitsemisessä sekä jätehuolto- ja puhdistusvelvollisuuksilla, jotka asetetaan tuottajille.

Muovisten vanupuikkojen, ruokailuvälineiden, lautasten, pillien, juomien sekoitustikkujen ja ilmapallojen varsien kohdalla komissio ehdottaa täyskieltoa. Muoviset juomapakkaukset olisivat sallittuja vain, jos niiden korkki tai kansi ei irtoa pakkauksesta.

Velvoite muovisten elintarkipakkausten ja juomamukien käytön vähentämiseksi asetettaisiin kaikille EU-maille. Vähentämisen keinot jäisivät maiden itsensä päätettäviksi. Tällaisia voivat olla esimerkiksi kansalliset vähennystavoitteet, vaihtoehtoisten tuotteiden saatavuuden varmistaminen ja kertakäyttöisten muovituotteiden asettaminen maksullisiksi loppukuluttajille. Myöskään tuottajia ei unohdettaisi, sillä heidät velvoitettaisiin osallistumaan kustannuksiin, jotka johtuvat jätehuollosta, puhdistamisesta ja valistustoimista. Nämä toimenpiteet koskisivat muun muassa elintarvikepakkauksia, filtterillä varustettuja savukkeita, kosteuspyyhkeitä ja kevyitä muovikasseja. Ympäristöä vähemmän pilaavien vaihtoehtojen kehittämiselle luotaisiin kannustimia tuottajille. EU-maille asetettaisiin velvoitteeksi saada vuoteen 2025 mennessä kertakäyttöiset muovipullot keräyksen piiriin 90 prosenttisesti. Terveyssiteisiin, kosteuspyyhkeisiin ja ilmpalloihin tulisi kiinnittää selkeät ja vakiomuotoiset merkkinät siitä, onko tuotteessa muovia, miten jäte tulisi hävittää sekä onko tuotteella haitallisia ympäristövaikutuksia. Lisäksi EU-maille luotaisiin velvoite lisätä kuluttajien tietoisuutta roskaantumisen vaikutuksista. Kalastuvälineiden osalta ehdotuksessa lisätään tuottajan vastuuta roskaantumisesta täydentäen jo olemassa olevia toimenpiteitä. Heidän on huolehdittava jätteen keräämisestä satamien jätepisteistä sekä niiden kuljetuksesta ja käsittelystä aiheutuvat kustannukset. Myös tiedotustoimenpiteiden kustannukset kuuluvat tuottajien vastuulle. 

Komission ehdotus direktiiviksi on jatkoa jo pidempään jatkuneelle sääntelylle, ja se täydentääkin muita toimenpiteitä, joilla pyritään merten roskaantumisen vähentämiseen. Näitä toimenpiteitä sisältävät muun muuassa meristrategiapuitedirektiivi, jätedirektiivi ja satamien vastaanottolaitteista annettu direktiivi. Lähestymistapa on samankaltainen kuin muovikassidirektiivissä vuodelta 2014, joka on varsin onnistuneesti muuttanut kuluttajien käyttäytymistä lyhyellä aika välillä.

[chatbot]