Minilex - Lakipuhelin

Ympäristörikosten määrä pysynyt samassa suuruusluokassa kuin edellisinä vuosina

Ympäristörikosten määrä kokonaisuutena arvioiden on pysynyt samassa suuruusluokassa kuin aiempina vuosina. Suomen kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän katsauksen mukaan esitutkintaviranomaisille tutkintaan tulleiden ympäristön turmelemiseen (188 kappaletta), törkeään ympäristön turmelemiseen (6) ja ympäristörikkomuksiin (222) liittyvien määrä on vähentynyt. Sen sijaan luonnonsuojelurikoksiin (53), varomattomaan käsittelyyn (318) ja räjähderikoksiin (145) liittyvien rikosten määrä on kasvanut.

Kiertotalousteknologiaan liittyvä rikollinen toiminta näyttäisi lähivuosina kasvavan. Läntisen Euroopan maissa on jo ollut esitutkinnassa muun muassa biopolttoaineisiin liittyviä tapauksia.

Ympäristörikosten tehokkaaksi ehkäisemiseksi korostuvatkin valvonta- ja esitutkintaviranomaisten keskinäisen yhteistyön sujuvuus, rikosten ennalta estäminen ja paljastaminen, rikoshyödyn pois ottaminen, tiedottaminen sekä kansallisen ympäristörikostorjunnan strategian ja toimenpideohjelman toteuttaminen.

Keskeisimmistä kansallisista ympäristöviranomaisista sekä esitutkintaviranomaisista koostuva Kansallinen ympäristörikosten seurantaryhmä tuottaa ajankohtaisia tietoja Suomen ympäristörikollisuudesta. Seurantaryhmä on laatinut vuosittaisen raporttinsa vuodesta 1997 alkaen. Vuosien myötä seurantatyöryhmä on esittänyt lukuisia ympäristörikostorjunnan tehostamiseen, lainsäädännön ja viranomaisyhteistyön kehittämiseen liittyviä suosituksia, jotka ovat käytännössä toteutuneet.

Kansallisen ympäristörikosten seurantaryhmän puheenjohtajana toimii poliisitarkastaja Arto Hankilanoja Poliisihallituksesta. Hankilanoja arvioikin, että luonto- ja ympäristöarvojen merkitys ja niiden suojelu ovat viime aikoina korostuneet johtuen osaltaan yhteiskunnallisesta keskustelusta, joka liittyy kysymyksiin ilmastonmuutoksesta sekä alkuperäisen monimuotoisen luonnon ja eliöstön uhanalaisuuden lisääntymisestä.

Ympäristövalvontaviranomaisilla on keskeinen rooli ympäristönsuojelun ja -valvonnan kehittämisessä ja tätä kautta myös ympäristörikosten ennalta estämisessä. Ympäristövalvontaviranomaisten ennalta estävässä työssä onnistuminen onkin omiaan vähentämään ympäristörikosten määrää. Viranomaisten yhteistoiminnan kehittämisessä korostuu alueellisten yhteistyöryhmien aktiivinen rooli ja toiminta.

Vuoden 2020 ympäristörikoskatsausta voi tutkia lähemmin poliisin verkkosivuilla osoitteessa https://bit.ly/2YVyPvY

[chatbot]