Minilex - Lakipuhelin

Vanhuspalvelulakiin muutoksia

Jatkossa laissa säädetään henkilöstömitoituksesta iäkkäiden henkilöiden tehostetussa palveluasumisessa ja pitkäaikaisessa laitoshoidossa. Tähän asti mitoitusta on ohjattu laatusuosituksella. Henkilöstömitoitus on vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti. Tasavallan presidentti vahvisti lain 9.7.2020, ja laki tulee voimaan 1.10.2020.

Henkilöstömitoituksessa otetaan huomioon välitöntä asiakastyötä tekevä henkilöstö. Tukipalveluja eli välillistä työtä ei oteta huomioon mitoituksessa, vaan niihin on varattava erillinen resurssi. Näin varmistetaan, että toimintayksiköissä on riittävä hoidosta ja huolenpidosta vastaava henkilöstö tehtävien huolelliseen toteuttamiseen.

Vanhuspalvelulakiin lisättiin myös säännös palvelutarpeen selvittämisessä ja arvioinnissa käytettävästä kansallisesti yhtenäisestä seuranta- ja arviointijärjestelmästä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan RAI-arviointivälineistön on määrä yhtenäistää palvelutarpeiden arviointia ja tukea palvelujen laadun kehittämistä.

Kunnilla on velvollisuus käyttää RAI-arviointivälineistöä iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn arvioinnissa, jos iäkäs henkilö tarvitsee säännöllisesti annettavia sosiaalipalveluja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen määränä on huolehtia siitä, että kunnilla on maksutta käytettävissä RAI-arviointivälineistö ja saatavilla koulutusta välineistön käyttöön.

Mitoituksen on määrä nousta asteittain. Lain tullessa voimaan lokakuussa, henkilöstömitoitus on vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Vuoden 2021 alusta henkilöstömitoituksen on määrä olla vähintään 0,55 ja vuoden 2022 alussa vähintään 0,6 työntekijää asiakasta kohti. Siirtymäaika päättyy 1.4.2023, jolloin henkilöstömitoitus vähintään 0,7 työntekijää asiakasta kohti tulee täysimääräisesti voimaan ja kunnilla on velvollisuus käyttää RAI-arviointijärjestelmää.

Lakiuudistus liittyy pääministeri Sanna Marinin hallitusohjelmassa mainittuun tavoitteeseen ikäystävällisyyden edistämisestä, johon myös liittyy vanhuspalveluiden parantaminen.

 

Lähteet: stm.fi, valtioneuvosto.fi

[chatbot]