Minilex - Lakipuhelin

Vanhemmuuden sääntely muutetaan vanhemmuuslaiksi

Vanhemmuuteen liittyvää sääntelyä on uusittu viime vuosina muutamaan otteeseen. Uusi isyyslaki (11/2015) tuli voimaan vuoden 2016 alusta ja kansalaisaloitteen pohjalta säädetty äitiyslaki (253/2018) tuli voimaan 1.4.2019. Molempien lakien valmistelussa useat lausunnonantajat ehdottivat siirtymistä erillisistä laeista kohti vanhemmuuslakia. Pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelmassa on kirjaus isyys- ja äitiyslakien yhdistämisestä vanhemmuuslaiksi.

Näiden kahden lain yhdistämisessä toteutetaan isyys- ja äitiyslakien soveltamiskäytännöissä ilmenneet tarkistustarpeet. Samalla hedelmöityshoitolakia on tarkoitus muuttaa siten, että naisparin hedelmöityshoidoissa voitaisiin käyttää myös sellaisia siittiöitä, joiden luovuttaja voidaan vahvistaa lapsen isäksi.

Julkisuudessa keskustelu on tähän mennessä keskittynyt seksuaalivähemmistöihin kuuluvien ihmisten vanhemmuuden sääntelyn selkeyttämiseen. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin mukaan vanhemmuuslain peruslähtökohtiin kuuluu se, että lapsella voi jatkossakin olla kaksi oikeudellista vanhempaa ja vanhemmuus kirjataan joko isyytenä tai äitiytenä kuitenkin niin, että isiä tai äitejä voi olla kaksi. Transsukupuolisten henkilöiden vanhemmuutta koskeva sääntely on osa translakiuudistusta.

Luonnos hallituksen esitykseksi on tarkoitus lähettää lausuntokierrokselle kesällä 2020.

[chatbot]