Minilex - Lakipuhelin

Uusi rahankeräyslaki tuli voimaan 1.3.2020

Uusi rahankeräyslaki (863/2019) astui voimaan 1.3.2020. Lain tarkoituksena on helpottaa ja sujuvoittaa rahankeräysten lupamenettelyä. Uusi laki mahdollistaa myös sähköisesti tehtävät keräykset. Tämä on suuri helpotus keräysten järjestämiselle ja uusien keräystapojen käyttöönotolle, sillä vanha laki ei tuntenut nettikeräystä ollenkaan.

Rahankeräyksen järjestämisen edellytyksenä on jatkossa joko rahankeräysluvan hakeminen Poliisihallitukselta tai ilmoituksen tekeminen poliisilaitokselle pienkeräyksen järjestämisestä. Vaihtoehtoina rahankeräyksen järjestämiselle ovat siis jatkuvan rahankeräysluvan hakeminen tai kertaluontoisen pienkeräyksen järjestäminen.

Uusi laki mahdollistaa ilmoituksenvaraisesti järjestettävät pienimuotoiset kansalaiskeräykset (pienkeräykset). Pienkeräyksillä tarkoitetaan nimensä mukaisesti pientä rahankeräystä, jolla kerätään rajallinen määrä rahaa suhteellisen lyhyessä ajassa. Pienkeräyksillä saakin kerätä enintään 10 000 euroa ja keräys voi kestää enintään kolme kuukautta. Pienkeräyksiä voivat järjestää pääasiassa samat tahot, jotka voivat saada rahankeräysluvan. Pienkeräyksiä voivat kuitenkin lisäksi järjestää vähintään kolmen hengen rekisteröimättömät ryhmät, joiden jäsenistä vähintään yksi on täysivaltainen (18 vuotta täyttänyt henkilö, joka hallitsee itseään ja omaisuuttaan) ja muut ovat täyttäneet 15 vuotta, ja joilla kaikilla on kotikunta Suomessa. Pienkeräyksestä on ilmoitettava poliisille ja keräyksessä on noudatettava rahankeräyslain säännöksiä.

Uuden lain myötä rahankeräysluvat myönnetään aina toistaiseksi voimassa olevina. Kun rahankeräyslupahakemusten käsittelyaika on tällä hetkellä noin 1–3 kuukautta, vähentää uusi laki käsittelyajoista aiheutuvien ruuhkien syntymistä. Kun rahankeräysluvat myönnetään toistaiseksi voimassa olevina, ei lupia tarvitse erikseen uusia. Tämä puolestaan nopeuttaa lupien käsittelyä ja vähentää ruuhkia. Lisäksi rahankeräysluvan haltijan tulee vuosittain ilmoittaa Poliisihallitukselle keräysten järjestämisestä, keräystuotosta ja siitä, mihin tuotto käytetään sekä tiedot tulevista rahankeräyksistä.

Rahankeräysluvan myöntäminen edellyttää jatkossakin, että varat kerätään yleishyödylliseen tarkoitukseen. Poikkeuksen tähän pääsääntöön tekevät kuitenkin pienkeräykset. Pienkeräyksen järjestäjältä ei edellytetä toiminnan tarkoituksen yleishyödyllisyyttä, ja keräyksen voi järjestää muuhunkin kuin yleishyödylliseen tarkoitukseen. Pienkeräystä ei kuitenkaan voida järjestää elinkeinotoiminnan tukemiseen tai oikeushenkilön varallisuuden kartuttamiseen.

[chatbot]