Minilex - Lakipuhelin

Työaikalain luonnos eteni lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) antoi 21.5.2018 esitysluonnoksen uudeksi työaikalaiksi. Esitysluonnos annettiin lainsäädännön arviointineuvoston arvioitavaksi. Työaikalain uudistuksen tavoitteena on päivittää nykyisin voimassa oleva laki vastaamaan 2020-luvun työelämän tarpeita.

Työaikalain uudistuksen tarkoituksena on turvata työntekijöiden työaikasuojelu. Samaan aikaan kuitenkin tehdään tilaa työntekijän ja työnantajan väliselle yhteisymmärrykselle perustuville joustoille. Nämä joustot olisivat sekä työnantajan että työntekijän edun mukaisia, koska ne sovittaisivat yhteen yksityiselämän ja työn vaatimukset sekä työnantajan tuotannolliset tarpeet. Työaikalaki sisältäisi työaikapankkia koskevat säännökset. Työaikapankki tarkoittaa työ- ja vapaa-ajan yhteensovitusjärjestelmää, jolla työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia voidaan säästää ja yhdistää toisiinsa. Näin työntekijöillä olisi mahdollisuus kerryttää pidempiaikaisia vapaita.

Työaikalaissa huomioitaisiin myös nykyaikainen mahdollisuus tehdä työtä ajasta ja paikasta riippumatta. Kuitenkin myös tällaisen työn osalta edellytettäisiin työaikasuojelun toteutumista.

Työaikalain soveltamisalaan kuuluisivat työaikasuojelun tarpeessa olevat työntekijät, virkamiehet sekä viranhaltijat. Työaikalain soveltamisalan ulkopuolelle rajattaisiin palkansaajat, jotka voivat täysin itsenäisesti päättää työajastaan. Tällaisten työntekijöiden katsotaan voivan itse huolehtia työaikasuojelustaan. Nämä työaikalain soveltamisalaa koskevat säännökset täyttäisivät EU:n työaikadirektiivin vaatimukset.

Näiden muutosten lisäksi työaikalain sääntelyä sekä lain kirjoitustapaa on esityksessä selkeytetty ja ajantasaistettu. Arviointineuvoston on määrä antaa lausuntonsa työaikalain luonnoksesta neljän viikon kuluessa.

[chatbot]